Produktet er tilføjet kurven


den 05. juli 2023 // Udgivet af Regine Prein

Pak en rygsæk

Hvad du skal have med på dagsturen, weekendturen og den længere vandretur i overgangssæsonen

Det kan være en udfordring for mange, især nybegyndere, at pakke en rygsæk til deres første vandretur, weekendtur eller en hel uges vandreferie. Det kan virke som en uoverskuelig opgave og måske endda forhindre folk i at tage af sted. Vi har derfor samlet en pakkeliste med det mest nødvendige samt en guide til, hvordan du pakker en rygsæk til en dagstur, en weekendtur eller lang vandretur over mange dage. Pakkelisterne tager udgangspunkt i overgangsæsonen (forår/efterår), hvor der ofte er brug for et ekstra lag tøj og lidt ekstra grej. Vi inkluderer også tips til at tilpasse pakningen til sommerens varme og vinterens kulde. Derudover vil vi naturligvis præsentere vores topkandidater af rygsække til de forskellige behov og ture.

EN RYGSÆK TIL DAGSTUREN

En dagstur er en fantastisk mulighed for at komme ud i naturen, trække stikket og nyde det omkringliggende landskab. Når du skal pakke en rygsæk til en dagstur, er det vigtigt at have det essentielle udstyr med, samtidig med at du holder vægten nede i rygsækken. At tage på en vandretur en enkel dag kræver heldigvis ikke meget planlægning, og det er noget, som alle kan gøre uden at skulle investere i vandresko, outdoorbeklædning og letvægtskogegrej. Men for at sikre, at du får en god oplevelse og har mod på at tage på en længere tur næste gang, har vi samlet vores anbefalinger til beklædning, fodtøj og grej.

FØR DU TAGER AFSTED

Før du begiver dig ud på din dagstur, er det vigtigt at vælge den rette rygsæk. Til en dagstur er en mindre rygsæk med kapacitet på omkring 20-40 liter normalt tilstrækkelig. Det er selvfølgelige vigtigt, at rygsækken passer godt og sidder komfortabelt på din ryg.

Til en dagstur, kan en almindelig rygsæk hjemme fra skabet godt gå an, men vi vil til enhver tid anbefale en rygsæk med et justerbart bæresystem, et hoftebælte og nogle gode rummelige lommer og rum. Hvis din rygsæk har et regnslag, er det en god idé at tage det med.


BEKLÆDNING

Når det kommer til påklædning til en dagstur i overgangsæsonen, er lag-på-lag konceptet genialt. Vælg let, åndbart tøj, der er velegnet til det forventede vejr. Inkluder en let jakke eller skaljakke for at beskytte mod vind eller let regn. Hvis du begiver dig afsted om morgen, kan et par tynde handsker, en buff og en tynd hue eller pandebånd være nødvendige.

FODTØJ

Valget af fodtøj afhænger naturligvis af det terræn, du planlægger at vandre på. Det er altid en fordel at vælge stødabsorberende sko eller vandrestøvler, der passer til din fods type. Sørg for, at dine sko er gået til, for at undgå ubehag eller vabler under turen. Et lille tip er at pakke et par ekstra sokker, velegnede til vandring, som du kan skifte til efter middagspausen. Ved at skifte til et par friske sokker halvvejs kan det hjælpe dig med at reducere friktionen og mindske risikoen for vabler.

MAD OG DRIKKE

Til en dagstur kan du nøjes med at pakke lette snacks såsom energibarer, myslibarer, tørret frugt, nødder og en sandwich. Medbring også en vandflaske for at holde dig hydreret gennem turen. Hvis du planlægger at være væk i mange timer og gå i udfordrende terræn, kan det være en god idé at medbringe en ekstra madpakke for at sikre, at du får tilstrækkelig energi. 

Hvis du har mulighed og lyst til at tilberede din mad undervejs, kan du også overveje at medbringe en trangia eller lignende brænder. En trangia er et kompakt, bærbart madlavningssæt. Med en trangia kan du tilberede et varmt måltid undervejs, hvilket kan være særligt gavnligt, hvis du er afsted i mange timer eller i køligere vejrforhold. Du kan f.eks. tilberede suppe, pasta, risretter eller varme drikke som te eller kaffe. Sørg for at medbringe det nødvendige udstyr til madlavning på en brænder, herunder brændstofkogegrej, spisegrej og selvfølgelig ingredienser, du har brug for til din planlagte madlavning.

NICE TO HAVE

Til en dagstur har man ofte ikke brug for alverdens tilbehør og grej. Det kan dog være en god idé at have lidt solcreme og solbriller med, især hvis solen står højt. Det er også vigtigt at medbringe et førstehjælpskit i tilfælde af uheld. Derudover kan et siddeunderlag eller tyndt tæppe være rart at have med til pauserne.


FRILUFTSLAGERETS PAKKELISTE TIL EN DAGSTUR

PÅ KROPPEN

Overkroppen
T-shirt eller skjorte, gerne i uld
Tyndt mellemlag, gerne i uld
Softshell eller skaljakke 

Benene
Vandrebukser – evt. med zip off-ben

Fødderne
Vandresokker i passende tykkelse, gerne i uld.
Evt. tynde indersokker, hvis man lider af vabler
Vandrestøvler, -sko eller -sandaler, alt efter vejr, terræn og præference.

På ryggen
Rygsæk. 20-40 liter – gerne med regnslag. 

 


I RYGSÆKKEN

Ekstra tøj og sko
Let skaljakke (hvis ikke du har den på kroppen)
Lette skalbukser
Ekstra varm trøje eller en dun-/fiberjakke til pauser
Lange underbukser - alt efter vejrudsigten 
Tynd hue, halserdisse og et par handsker 
Vandresokker 

Grej 
Førstehjælpskit
Drikkedunk og/eller drikkesystem 

Mad
Snacks (nødder, müslibar, tørret frugt mm.)
Sandwich eller ingredienser til tilberedt mad 

 


NICE TO HAVE - NOT NEED TO HAVE

Solcreme og solbriller 
Siddeunderlag
Toiletpapir og håndsprit 
Termokande med kaffe, the eller kakao 
Brænder eller trangia (hvis du skal tilbedrede mad)


EN RYGSÆK TIL WEEKENDTUREN

En weekendtur eller en vandretur med én eller to overnatninger giver dig mulighed for at koble helt af, lade dine tanker forsvinde for en stund og bare nyde naturen og dine omgivelser. Det kræver lidt mere planlægning og pakning end en dagstur, men er noget alle kan (og bør) gøre. Vi håber i hvert fald, at vi kan hjælpe dig med at komme afsted.  


FØR DU TAGER AFSTED

Dit valg af rygsæk er en vigtig faktor, og du kan ikke som ved en dagstur vælge hvilken som helst rygsæk. Til en vandretur på et par dage har du brug for en rygsæk med en kapacitet på omkring 30-45 liter, afhængigt af hvor lang tid du planlægger at være væk og om du skal sove i telt, under tarp eller i shelter. Det er vigtigt, at din rygsæk har justerbare stropper og et hoftebælte for at fordele vægten jævnt og give god støtte til din ryg. 

Inden du tager afsted på din vandretur, der kræver overnatning i det fri, er det en god idé at planlægge din rute eller i hvert fald studere området, du skal bevæge dig i, så du har styr på, hvor der er overnatningsmuligheder og vandposter.

BEKLÆDNING

Vælg tøj, der er egnet til de forventede vejrforhold og terrænet på din vandretur. Lag-på-lag konceptet er stadig den rette måde at klæde dig på. Medbring let, åndbart tøj som basislag, en mellemlagstrøje, en skaljakke og en varm jakke til beskyttelse mod vind og regn. Pak også et ekstra sæt undertøj, skiftetøj og sokker til at skifte til efter behov. Husk at medbringe en hue, handsker og en buff til de køligere aftner og nætter. 


MAD OG DRIKKE

Planlæg dine måltider og snacks til turen så godt som muligt. Hvis det er første gang, du skal afsted, er det en god idé at medbringe mad, der er let at tilberede og let at bære. Frysetørrede retter er populære, blot husk at medbringe en brænder til at varme vandet til retterne op med. Derudover er det vigtigt at have snacks og hurtige energikilder tilgængelige, især når du er afsted i længere tid. Energibarer, nødder, chokolade og tørret frugt er gode muligheder. Hvis du ikke har adgang til vand undervejs, skal du sørge for at medbringe tilstrækkelige med vand til hele turen. Dette kan dog blive tungt at bære rundt på. Hvis det ikke er muligt at tappe frisk drikkevand på turen, kan et vandfilter, hvor du kan tappe vand fra naturlige vandkilder, være nødvendigt.

FODTØJ

Det er selvfølgelige afgørende at have komfortabelt og pålideligt fodtøj når du skal vandre over flere dage. Vælg vandrestøvler eller sko, der er gået til og giver god støtte til dine fødder og ankler. Sørg for, at de er vandtætte eller vandafvisende, især hvis du forventer vådt terræn. Det kan også være en god idé at medbringe et par lette og bløde sko, som du kan skifte til, når du slår lejr, for at lade dine fødder hvile.


OVERNATNING OG SOVEGREJ

Der er mange muligheder for overnatning i det fri. Hvis du foretrækker at have dit eget telt, er det en fordel at vælge et letvægtstelt, da du skal kunne bære det i rygsækken. Alternativt kan du også vælge at sove i en hængekøje, under en tarp eller under åbne himmel. Hvis du ønsker at undgå at bære ekstra udstyr, kan det være en god idé at undersøge, hvor der er sheltere tilgængelige, hvor du kan overnatte. I Danmark findes der mange sheltere rundt omkring. Nogle skal reserveres på forhånd, mens andre fungerer efter princippet ”først til mølle”. Læs om regler for overnatning i det fri her.

Uanset hvilken form for overnatning du vælger, er det vigtig at sikre dig, at du er godt forbedret med liggeunderlag og sovepose, der passer til sæsonen og temperaturerne.


NICE TO HAVE

Udover det grundlæggende udstyr på pakkelisten, kan det være en god idé, men ikke nødvendigt, at have et multitool eller kniv med, et par ekstra batterier, en powerbank og en pandelampe.

FRILUFTSLAGERETS PAKKELISTE TIL EN WEEKENDTUR

PÅ KROPPEN

Overkroppen
T-shirt eller skjorte, gerne i uld
Tyndt mellemlag, gerne i uld
Softshell eller skaljakke 

Benene
Vandrebukser – evt. med zip off-ben

Fødderne
Vandresokker i passende tykkelse, gerne i uld.
Evt. tynde indersokker, hvis man lider af vabler
Vandrestøvler, -sko eller -sandaler, alt efter vejr, terræn og præference.

På ryggen
Rygsæk. 30-45 liter – gerne med regnslag. 

 


I RYGSÆKKEN

Ekstra tøj og sko
Let skaljakke (hvis ikke du har den på kroppen)
Lette skalbukser
Ekstra varm trøje eller en dun-/fiberjakke til pauser
Lange underbukser - alt efter vejrudsigten 
Tynd hue, halserdisse og et par handsker 
Vandresokker i forskellige tykkelser
Uldundertøj 
T-shirt 
Tynd langærmet 

Grej 
Førstehjælpskit
Drikkedunk og/eller drikkesystem
Vandrestave
Sovepose
Liggeunderlag
Telt, tarp eller hængekøje
Ekstra gas til brænder
Pandelampe 
Hurtigtørrende håndklæde

Mad
Snacks (nødder, müslibar, tørret frugt mm.)
Frysetørrede mad

 

Toiletsager
Tandbørste, tandpasta 
Shampoo
Deo 
Personlig plejeprodukter og medicin 
Smertestillende
Vabelplaster

NICE TO HAVE - NOT NEED TO HAVE

Solcreme og solbriller 
Siddeunderlag
Toiletpapir og håndsprit 
Termokande
Frysetørrede kaffe 
Brænder eller trangia (hvis du skal tilbedrede mad)
Vandfilter
Affaldsposer 
Kompas/kort
Firesteel
Reservedele+ gaffatape, snor o.lign.
Powerbank evt. med solceller

EN RYGSÆK TIL DEN LANGE VANDRETUR

Når det kommer til at pakke til en lang vandretur, er det ikke stor forskel i forhold til at pakke til en to-dags vandretur. Den primære forskel ligger i størrelsen på rygsækken, mængden af mad og drikke, tøj samt nogle få ekstra bekvemmeligheder. Terrænet, vejrforholdene, overnatningsmulighederne og din fysiske kondition samt tidligere erfaring med vandring spiller også en stor og vigtig rolle.


Selve rygsækken er afgørende, når du skal være på farten i en længere periode. En rygsæk på minimum 45+ liter er nødvendig, hvis du skal vandre i en hel uge eller længere fra sted til sted. Derudover skal rygsækken være udstyret med et godt og velsiddende bæresystem, et hoftebælte og brede skulderstropper samt nem adgang til dit udstyr via gode lommer og rum. 

BEKLÆDNING OG FODTØJ

Når det kommer til beklædning og fodtøj, kan du følge samme retningslinjer som til en weekendtur. Dog skal du have et eller to par ekstra underbukser, to ekstra par sokker, en ekstra t-shirts og trøje samt et håndklæde til et bad undervejs.

MAD OG DRIKKE

Selvforsyning med mad og drikke på en vandretur over en uge kræver omhyggelig planlægning og organisering af forsyninger. Hvis du ikke har mulighed for at købe ekstra forsyninger, vand og måltider undervejs, er det en god idé at planlægge og forberede rationer af dagens måltider og snacks hjemmefra. Du kan med fordel lave snackposer med alle dine yndlingssnack og skrive ”dag 1”, ”dag 2”, ”dag 3” osv. på poserne for at sikre, at du har snacks til den sidste dag. Generelt er det vigtigt at opretholde en sund kost for at opretholde energiniveauet og sikre, at du får tilstrækkeligt med fibre. Havregrød er en fantastisk morgenmad, da det fylder og vejer minimalt, er let at tilbedere og mætter godt. Du kan med fordel blande tørret frugt, nødder og frø i for ekstra kalorier. Vi har et stort udvalg af frysetørrede mad, som du kan spise til både frokost og aftensmad ved blot at tilføje varmt vand. Det er også vigtigt at have små belønninger med, såsom noget sødt som du virkelig godt kan lide, til de trælse stunder eller når du trænger til en pause. 


OVERNATNING OG SOVEGREJ

Når det gælder sovegrejet, er det vigtigt at vælge letvægtsudstyr, da du ofte skal bære rygsækken over mange kilometer. Vægt og volumen spiller en afgørende rolle for flerdagsture. Vælg derfor sovepose, liggeunderlag og eventuelle andre nødvendige soveartikler i letvægtsudgaver, for at minimere belastningen i rygsækken.


NICE TO HAVE

En anden væsentlig ting, er reparations- og vedligeholdelsesudstyr. På de længere ture i naturen, kan det være nødvendigt at have nogle grundlæggende værktøjer og reparationsudstyr med dig. Et godt multitool, ekstra snore/tovværk, nål og tråd, gaffatape og lignede genstande er forhåbentligt ikke noget man for brug for, men hvis uheldet er ude, kan det ikke undværes.


TILPASNING AF RYGSÆKKEN TIL SOMMER OG VINTER 

Årstiden og selvfølgelig længden og terræn har stor indflydelse på, hvad der skal være i din rygsæk under en vandretur.

Om sommeren, når vejrudsigten lover godt vejr, kan du tilpasse din pakning ved at undlade tykke trøjer og jakker og i stedet medbringe let og åndbart tøj. Hvis du er nær vand, kan du med fordel pakke badetøj. Skift de varme vandrestøvler ud med en lettere version eller et par vandresko. Et godt tip er også at pakke et par vandtætte sandaler, til pauserne eller hvis du skal krydse vand. Husk insektspray, solbeskyttelse og en bredskygget hat. Om sommeren kan du normalt klare dig med en letvægtssovepose og et let liggeunderlag, hvis vandreturen inkluderer overnatning.


Modsat sommer, skal du om vinteren være forberedt på koldere temperaturer og omskifteligt vejr. Tilføj ekstra varmt tøj, hue, handsker og buff samt et ekstra sæt uldundertøj. Tilpas også dit fodtøj ved at skifte til varme og isolerede støvler, og husk endelig også at tilføje lag-på-lag princippet til dine fødder.
Det er vigtigt at huske, at vinteren kan være mere uforudsigelig end sommeren, så sørg for at medbringe nødvendige redskaber til nødsituationer, for din egen sikkerheds skyld.

Dit sovegrej skal naturligvis også kunne håndtere de køligere temperaturer, hvis turen er over flere dage. Vælg en vintersovepose, der kan holde dig varm om natten. Det kan også være en god idé at vælge et liggeunderlag, med høj isoleringsværdi (læs om R-værdi her), der beskytter dig mod kulde fra jorden. Udover sovepose og liggeunderlaget kan det også være en god idé at medbringe en lagenpose og et skumunderlag for ekstra beskyttelse mod kulde om natten. Husk at opbevare sovegrejet tørt og beskyttet undervejs for at undgå fugtskaber og forringelse af isoleringsevnen.

Når du er afsted over en længere periode, og du enten har mere tøj på, du har spist størstedelen af dine provianter, måske er dine drikkedunke ikke fyldte, så kan det være din rygsæk ikke vejer det samme som i starten af turen. Her er det vigtigt at justere skulderstropperne og hoftebæltet, så vægten fordeles jævnt.

Når vægten i rygsækken ændrer sig, kan det påvirke din balance og komfort under vandringen. For at undgå ubehag og belastningsskader er det afgørende at justere rygsækken korrekt. Det er altid en god idé at foretage justeringer regelmæssigt undervejs på turen, for at minimere risikoen for skader og ubehag.


Vi håber, at vores pakkelister og vejledninger til dagsture, weekendture og de længere vandreture har været nyttige for dig.

Husk, at det at pakke en rygsæk handler om at finde den rette balance mellem nødvendigheder og komfort. Prøv at holde vægten nede ved at vælge letvægtsgear og kun medbringe det essentielle. Pas også på med at overpakke og ende med en tung og ubehagelig rygsæk. At pakke en rygsæk er en personlig proces, og det kan kræve lidt eksperimentering og tilpasning for at finde den bedste løsning for dig. Tag dig tid til at teste og justere din pakning, så du kan nyde turene i det fri.

Vi ønsker dig god tur og mange fantastiske oplevelser i naturen!

den 05. juli 2023 // Udgivet af Regine Prein 
Pak en rygsæk

Hvad du skal have med på dagsturen, weekendturen og den længere vandretur i overgangssæsonen

Det kan være en udfordring for mange, især nybegyndere, at pakke en rygsæk til deres første vandretur, weekendtur eller en hel uges vandreferie. Det kan virke som en uoverskuelig opgave og måske endda forhindre folk i at tage af sted. Vi har derfor samlet en pakkeliste med det mest nødvendige samt en guide til, hvordan du pakker en rygsæk til en dagstur, en weekendtur eller lang vandretur over mange dage. Pakkelisterne tager udgangspunkt i overgangsæsonen (forår/efterår), hvor der ofte er brug for et ekstra lag tøj og lidt ekstra grej. Vi inkluderer også tips til at tilpasse pakningen til sommerens varme og vinterens kulde. Derudover vil vi naturligvis præsentere vores topkandidater af rygsække til de forskellige behov og ture.

EN RYGSÆK TIL DAGSTUREN

En dagstur er en fantastisk mulighed for at komme ud i naturen, trække stikket og nyde det omkringliggende landskab. Når du skal pakke en rygsæk til en dagstur, er det vigtigt at have det essentielle udstyr med, samtidig med at du holder vægten nede i rygsækken. At tage på en vandretur en enkel dag kræver heldigvis ikke meget planlægning, og det er noget, som alle kan gøre uden at skulle investere i vandresko, outdoorbeklædning og letvægtskogegrej. Men for at sikre, at du får en god oplevelse og har mod på at tage på en længere tur næste gang, har vi samlet vores anbefalinger til beklædning, fodtøj og grej.

FØR DU TAGER AFSTED

Før du begiver dig ud på din dagstur, er det vigtigt at vælge den rette rygsæk. Til en dagstur er en mindre rygsæk med kapacitet på omkring 20-40 liter normalt tilstrækkelig. Det er selvfølgelige vigtigt, at rygsækken passer godt og sidder komfortabelt på din ryg.

Til en dagstur, kan en almindelig rygsæk hjemme fra skabet godt gå an, men vi vil til enhver tid anbefale en rygsæk med et justerbart bæresystem, et hoftebælte og nogle gode rummelige lommer og rum. Hvis din rygsæk har et regnslag, er det en god idé at tage det med.


BEKLÆDNING

Når det kommer til påklædning til en dagstur i overgangsæsonen, er lag-på-lag konceptet genialt. Vælg let, åndbart tøj, der er velegnet til det forventede vejr. Inkluder en let jakke eller skaljakke for at beskytte mod vind eller let regn. Hvis du begiver dig afsted om morgen, kan et par tynde handsker, en buff og en tynd hue eller pandebånd være nødvendige.

FODTØJ

Valget af fodtøj afhænger naturligvis af det terræn, du planlægger at vandre på. Det er altid en fordel at vælge stødabsorberende sko eller vandrestøvler, der passer til din fods type. Sørg for, at dine sko er gået til, for at undgå ubehag eller vabler under turen. Et lille tip er at pakke et par ekstra sokker, velegnede til vandring, som du kan skifte til efter middagspausen. Ved at skifte til et par friske sokker halvvejs kan det hjælpe dig med at reducere friktionen og mindske risikoen for vabler.

MAD OG DRIKKE

Til en dagstur kan du nøjes med at pakke lette snacks såsom energibarer, myslibarer, tørret frugt, nødder og en sandwich. Medbring også en vandflaske for at holde dig hydreret gennem turen. Hvis du planlægger at være væk i mange timer og gå i udfordrende terræn, kan det være en god idé at medbringe en ekstra madpakke for at sikre, at du får tilstrækkelig energi. 

Hvis du har mulighed og lyst til at tilberede din mad undervejs, kan du også overveje at medbringe en trangia eller lignende brænder. En trangia er et kompakt, bærbart madlavningssæt. Med en trangia kan du tilberede et varmt måltid undervejs, hvilket kan være særligt gavnligt, hvis du er afsted i mange timer eller i køligere vejrforhold. Du kan f.eks. tilberede suppe, pasta, risretter eller varme drikke som te eller kaffe. Sørg for at medbringe det nødvendige udstyr til madlavning på en brænder, herunder brændstofkogegrej, spisegrej og selvfølgelig ingredienser, du har brug for til din planlagte madlavning.

NICE TO HAVE

Til en dagstur har man ofte ikke brug for alverdens tilbehør og grej. Det kan dog være en god idé at have lidt solcreme og solbriller med, især hvis solen står højt. Det er også vigtigt at medbringe et førstehjælpskit i tilfælde af uheld. Derudover kan et siddeunderlag eller tyndt tæppe være rart at have med til pauserne.


FRILUFTSLAGERETS PAKKELISTE TIL EN DAGSTUR
PÅ KROPPEN

Overkroppen
T-shirt eller skjorte, gerne i uld
Tyndt mellemlag, gerne i uld
Softshell eller skaljakke 

Benene
Vandrebukser – evt. med zip off-ben

Fødderne
Vandresokker i passende tykkelse, gerne i uld.
Evt. tynde indersokker, hvis man lider af vabler
Vandrestøvler, -sko eller -sandaler, alt efter vejr, terræn og præference.

På ryggen
Rygsæk. 20-40 liter – gerne med regnslag. 

I RYGSÆKKEN

Ekstra tøj og sko
Let skaljakke (hvis ikke du har den på kroppen)
Lette skalbukser
Ekstra varm trøje eller en dun-/fiberjakke til pauser
Lange underbukser - alt efter vejrudsigten 
Tynd hue, halserdisse og et par handsker 
Vandresokker 

Grej 
Førstehjælpskit
Drikkedunk og/eller drikkesystem 

Mad
Snacks (nødder, müslibar, tørret frugt mm.)
Sandwich eller ingredienser til tilberedt mad 

NICE TO HAVE - NOT NEED TO HAVE

Solcreme og solbriller 
Siddeunderlag
Toiletpapir og håndsprit 
Termokande med kaffe, the eller kakao 
Brænder eller trangia (hvis du skal tilbedrede mad)


EN RYGSÆK TIL WEEKENDTUREN

En weekendtur eller en vandretur med én eller to overnatninger giver dig mulighed for at koble helt af, lade dine tanker forsvinde for en stund og bare nyde naturen og dine omgivelser. Det kræver lidt mere planlægning og pakning end en dagstur, men er noget alle kan (og bør) gøre. Vi håber i hvert fald, at vi kan hjælpe dig med at komme afsted.  


FØR DU TAGER AFSTED

Dit valg af rygsæk er en vigtig faktor, og du kan ikke som ved en dagstur vælge hvilken som helst rygsæk. Til en vandretur på et par dage har du brug for en rygsæk med en kapacitet på omkring 30-45 liter, afhængigt af hvor lang tid du planlægger at være væk og om du skal sove i telt, under tarp eller i shelter. Det er vigtigt, at din rygsæk har justerbare stropper og et hoftebælte for at fordele vægten jævnt og give god støtte til din ryg. 

Inden du tager afsted på din vandretur, der kræver overnatning i det fri, er det en god idé at planlægge din rute eller i hvert fald studere området, du skal bevæge dig i, så du har styr på, hvor der er overnatningsmuligheder og vandposter.

BEKLÆDNING

Vælg tøj, der er egnet til de forventede vejrforhold og terrænet på din vandretur. Lag-på-lag konceptet er stadig den rette måde at klæde dig på. Medbring let, åndbart tøj som basislag, en mellemlagstrøje, en skaljakke og en varm jakke til beskyttelse mod vind og regn. Pak også et ekstra sæt undertøj, skiftetøj og sokker til at skifte til efter behov. Husk at medbringe en hue, handsker og en buff til de køligere aftner og nætter. 


MAD OG DRIKKE

Planlæg dine måltider og snacks til turen så godt som muligt. Hvis det er første gang, du skal afsted, er det en god idé at medbringe mad, der er let at tilberede og let at bære. Frysetørrede retter er populære, blot husk at medbringe en brænder til at varme vandet til retterne op med. Derudover er det vigtigt at have snacks og hurtige energikilder tilgængelige, især når du er afsted i længere tid. Energibarer, nødder, chokolade og tørret frugt er gode muligheder. Hvis du ikke har adgang til vand undervejs, skal du sørge for at medbringe tilstrækkelige med vand til hele turen. Dette kan dog blive tungt at bære rundt på. Hvis det ikke er muligt at tappe frisk drikkevand på turen, kan et vandfilter, hvor du kan tappe vand fra naturlige vandkilder, være nødvendigt.

FODTØJ

Det er selvfølgelige afgørende at have komfortabelt og pålideligt fodtøj når du skal vandre over flere dage. Vælg vandrestøvler eller sko, der er gået til og giver god støtte til dine fødder og ankler. Sørg for, at de er vandtætte eller vandafvisende, især hvis du forventer vådt terræn. Det kan også være en god idé at medbringe et par lette og bløde sko, som du kan skifte til, når du slår lejr, for at lade dine fødder hvile.


OVERNATNING OG SOVEGREJ

Der er mange muligheder for overnatning i det fri. Hvis du foretrækker at have dit eget telt, er det en fordel at vælge et letvægtstelt, da du skal kunne bære det i rygsækken. Alternativt kan du også vælge at sove i en hængekøje, under en tarp eller under åbne himmel. Hvis du ønsker at undgå at bære ekstra udstyr, kan det være en god idé at undersøge, hvor der er sheltere tilgængelige, hvor du kan overnatte. I Danmark findes der mange sheltere rundt omkring. Nogle skal reserveres på forhånd, mens andre fungerer efter princippet ”først til mølle”. Læs om regler for overnatning i det fri her.

Uanset hvilken form for overnatning du vælger, er det vigtig at sikre dig, at du er godt forbedret med liggeunderlag og sovepose, der passer til sæsonen og temperaturerne.


NICE TO HAVE

Udover det grundlæggende udstyr på pakkelisten, kan det være en god idé, men ikke nødvendigt, at have et multitool eller kniv med, et par ekstra batterier, en powerbank og en pandelampe.

FRILUFTSLAGERETS PAKKELISTE TIL EN WEEKENDTUR
PÅ KROPPEN

Overkroppen
T-shirt eller skjorte, gerne i uld
Tyndt mellemlag, gerne i uld
Softshell eller skaljakke 

Benene
Vandrebukser – evt. med zip off-ben

Fødderne
Vandresokker i passende tykkelse, gerne i uld.
Evt. tynde indersokker, hvis man lider af vabler
Vandrestøvler, -sko eller -sandaler, alt efter vejr, terræn og præference.

På ryggen
Rygsæk. 30-45 liter – gerne med regnslag. 


I RYGSÆKKEN

Ekstra tøj og sko
Let skaljakke (hvis ikke du har den på kroppen)
Lette skalbukser
Ekstra varm trøje eller en dun-/fiberjakke til pauser
Lange underbukser - alt efter vejrudsigten 
Tynd hue, halserdisse og et par handsker 
Vandresokker i forskellige tykkelser
Uldundertøj 
T-shirt 
Tynd langærmet 

Grej 
Førstehjælpskit
Drikkedunk og/eller drikkesystem
Vandrestave
Sovepose
Liggeunderlag
Telt, tarp eller hængekøje
Ekstra gas til brænder
Pandelampe 
Hurtigtørrende håndklæde

Mad
Snacks (nødder, müslibar, tørret frugt mm.)
Frysetørrede mad

Toiletsager
Tandbørste, tandpasta 
Shampoo
Deo 
Personlig plejeprodukter og medicin 
Smertestillende
Vabelplaster

NICE TO HAVE - NOT NEED TO HAVE

Solcreme og solbriller 
Siddeunderlag
Toiletpapir og håndsprit 
Termokande
Frysetørrede kaffe 
Brænder eller trangia (hvis du skal tilbedrede mad)
Vandfilter
Affaldsposer 
Kompas/kort
Firesteel
Reservedele+ gaffatape, snor o.lign.
Powerbank evt. med solceller

 

 

EN RYGSÆK TIL DEN LANGE VANDRETUR

Når det kommer til at pakke til en lang vandretur, er det ikke stor forskel i forhold til at pakke til en to-dags vandretur. Den primære forskel ligger i størrelsen på rygsækken, mængden af mad og drikke, tøj samt nogle få ekstra bekvemmeligheder. Terrænet, vejrforholdene, overnatningsmulighederne og din fysiske kondition samt tidligere erfaring med vandring spiller også en stor og vigtig rolle.


Selve rygsækken er afgørende, når du skal være på farten i en længere periode. En rygsæk på minimum 45+ liter er nødvendig, hvis du skal vandre i en hel uge eller længere fra sted til sted. Derudover skal rygsækken være udstyret med et godt og velsiddende bæresystem, et hoftebælte og brede skulderstropper samt nem adgang til dit udstyr via gode lommer og rum. 

BEKLÆDNING OG FODTØJ

Når det kommer til beklædning og fodtøj, kan du følge samme retningslinjer som til en weekendtur. Dog skal du have et eller to par ekstra underbukser, to ekstra par sokker, en ekstra t-shirts og trøje samt et håndklæde til et bad undervejs.

MAD OG DRIKKE

Selvforsyning med mad og drikke på en vandretur over en uge kræver omhyggelig planlægning og organisering af forsyninger. Hvis du ikke har mulighed for at købe ekstra forsyninger, vand og måltider undervejs, er det en god idé at planlægge og forberede rationer af dagens måltider og snacks hjemmefra. Du kan med fordel lave snackposer med alle dine yndlingssnack og skrive ”dag 1”, ”dag 2”, ”dag 3” osv. på poserne for at sikre, at du har snacks til den sidste dag. Generelt er det vigtigt at opretholde en sund kost for at opretholde energiniveauet og sikre, at du får tilstrækkeligt med fibre. Havregrød er en fantastisk morgenmad, da det fylder og vejer minimalt, er let at tilbedere og mætter godt. Du kan med fordel blande tørret frugt, nødder og frø i for ekstra kalorier. Vi har et stort udvalg af frysetørrede mad, som du kan spise til både frokost og aftensmad ved blot at tilføje varmt vand. Det er også vigtigt at have små belønninger med, såsom noget sødt som du virkelig godt kan lide, til de trælse stunder eller når du trænger til en pause. 


OVERNATNING OG SOVEGREJ

Når det gælder sovegrejet, er det vigtigt at vælge letvægtsudstyr, da du ofte skal bære rygsækken over mange kilometer. Vægt og volumen spiller en afgørende rolle for flerdagsture. Vælg derfor sovepose, liggeunderlag og eventuelle andre nødvendige soveartikler i letvægtsudgaver, for at minimere belastningen i rygsækken.


NICE TO HAVE

En anden væsentlig ting, er reparations- og vedligeholdelsesudstyr. På de længere ture i naturen, kan det være nødvendigt at have nogle grundlæggende værktøjer og reparationsudstyr med dig. Et godt multitool, ekstra snore/tovværk, nål og tråd, gaffatape og lignede genstande er forhåbentligt ikke noget man for brug for, men hvis uheldet er ude, kan det ikke undværes.


TILPASNING AF RYGSÆKKEN TIL SOMMER OG VINTER 

Årstiden og selvfølgelig længden og terræn har stor indflydelse på, hvad der skal være i din rygsæk under en vandretur.

Om sommeren, når vejrudsigten lover godt vejr, kan du tilpasse din pakning ved at undlade tykke trøjer og jakker og i stedet medbringe let og åndbart tøj. Hvis du er nær vand, kan du med fordel pakke badetøj. Skift de varme vandrestøvler ud med en lettere version eller et par vandresko. Et godt tip er også at pakke et par vandtætte sandaler, til pauserne eller hvis du skal krydse vand. Husk insektspray, solbeskyttelse og en bredskygget hat. Om sommeren kan du normalt klare dig med en letvægtssovepose og et let liggeunderlag, hvis vandreturen inkluderer overnatning.


Modsat sommer, skal du om vinteren være forberedt på koldere temperaturer og omskifteligt vejr. Tilføj ekstra varmt tøj, hue, handsker og buff samt et ekstra sæt uldundertøj. Tilpas også dit fodtøj ved at skifte til varme og isolerede støvler, og husk endelig også at tilføje lag-på-lag princippet til dine fødder.
Det er vigtigt at huske, at vinteren kan være mere uforudsigelig end sommeren, så sørg for at medbringe nødvendige redskaber til nødsituationer, for din egen sikkerheds skyld.

Dit sovegrej skal naturligvis også kunne håndtere de køligere temperaturer, hvis turen er over flere dage. Vælg en vintersovepose, der kan holde dig varm om natten. Det kan også være en god idé at vælge et liggeunderlag, med høj isoleringsværdi (læs om R-værdi her), der beskytter dig mod kulde fra jorden. Udover sovepose og liggeunderlaget kan det også være en god idé at medbringe en lagenpose og et skumunderlag for ekstra beskyttelse mod kulde om natten. Husk at opbevare sovegrejet tørt og beskyttet undervejs for at undgå fugtskaber og forringelse af isoleringsevnen.

Når du er afsted over en længere periode, og du enten har mere tøj på, du har spist størstedelen af dine provianter, måske er dine drikkedunke ikke fyldte, så kan det være din rygsæk ikke vejer det samme som i starten af turen. Her er det vigtigt at justere skulderstropperne og hoftebæltet, så vægten fordeles jævnt.

Når vægten i rygsækken ændrer sig, kan det påvirke din balance og komfort under vandringen. For at undgå ubehag og belastningsskader er det afgørende at justere rygsækken korrekt. Det er altid en god idé at foretage justeringer regelmæssigt undervejs på turen, for at minimere risikoen for skader og ubehag.


Vi håber, at vores pakkelister og vejledninger til dagsture, weekendture og de længere vandreture har været nyttige for dig.

Husk, at det at pakke en rygsæk handler om at finde den rette balance mellem nødvendigheder og komfort. Prøv at holde vægten nede ved at vælge letvægtsgear og kun medbringe det essentielle. Pas også på med at overpakke og ende med en tung og ubehagelig rygsæk. At pakke en rygsæk er en personlig proces, og det kan kræve lidt eksperimentering og tilpasning for at finde den bedste løsning for dig. Tag dig tid til at teste og justere din pakning, så du kan nyde turene i det fri.

Vi ønsker dig god tur og mange fantastiske oplevelser i naturen!

 

Skrevet af Regine Prein, Friluftslageret

Lagerstatus

Prismatch

Log ind

Glemt password?