Ikke medlem? Tilmelding
Indtast din e-mail og vi sender dig en engangskode, som du kan bruge til at logge ind med. Når du er logget ind kan du ændre dit password.
Bemærk: Engangskoden er kun gældende i 15 min.
Indtast den modtaget engangskode. Når du er logget ind kan du ændre din adgangskode.
den 10. november 2021 // Udgivet af Regine Prein
På alle vore ture i det fri er kogegrejet en væsentlig del af oppakningen. Og det uanset, om det er en enkelt dag i skoven, vandreturen på fjeldet, søndagsturen i kajakken eller iført sine waders på jagt efter kystens havørreder. Kogegrejet er vores køkken i det fri!
Og kogegrejet skal passe til éns behov. Den fugleinteresserede har måske mest gavn af et hurtigt gasblus, medens bjergbestigeren, der begiver sig op i den tynde luft, hvor lufttrykket er meget lavt, har brug for en effektiv benzinbrænder, som ikke svigter uanset temperatur og lufttryk.Men hvilken type brænder skal du så vælge? Som udgangspunkt findes der - foruden de simple træbrændere - tre type brændere, nemlig spritbrænderen, gasbrænderen og benzin/multibrænderen.
Spritbrænderen, som fx Trangias klassiske brænder, udmærker sig ved, at selve brænderen er meget let og sikker at have med at gøre. Lidt køkkensprit i brænderen og en tændstik til, ja, så er man faktisk i gang. Endvidere er sprit et billigt brændstof, der er til at skaffe i hele Skandinavien. Et godt tips er at opbevare og transportere spritten i en flaske med hældtud, så du undgår sprit i din rygsæk. Se vores udvalg af brændstofflasker her. En spritbrænder er altså perfekt til dig, der gerne vil have et stormkøkken, der er simpelt, enkelt og driftssikker. Derimod skal du ikke have noget imod, at madlavningen/kogetiden tager lidt længere tid, men at ventetiden er en del af charmen og hyggen.
Trangia
Primus
JetBoil
MSR
Gasbrænderen er ligeledes nem at betjene og brændstoffet vejer ganske beskedent. Forbrændingen sker ved en noget højere temperatur, hvilket betyder en kogetid på ca. 1/3 af spritbrænderen. Desuden er forbrændingen faktisk så ren, at man slipper for sod på gryder og fingre. Og så er det nemt at regulere flammens styrke og dermed varmen. Gas bliver flydende ved lavere temperaturer og det er et problem i stærk kulde, men flere af fx Primus' brændere brænder dog også flydende gas. Vær i øvrigt opmærksom på, at gas pga. trykket aldrig må medtages i bagagen, hvis du skal ud at flyve!
Benzinbrænderen (eller multibrænderen) fra fx Primus eller MSR brænder snart sagt alle typer fossile brændstoffer, lige fra lampeolie og diesel til 98 oktan blyholdig benzin. Det betyder, at du kan bruge denne brænder overalt. Benzinbrændere skal forvarmes for at opnå tilstrækkeligt tryk på brændstoffet inden det når dysen, så processen er alt i alt lidt mere tidskrævende. Desuden vil forbrændingen være noget uren og sod på kogegrejet kan ikke undgås. Effektiviteten er under normale vejrlig i gennemsnit det samme som for gasbrændere.
I Friluftslageret har vi en masse lækkert udstyr til dit valg af brændere, der vil øge anvendelsesmulighederne og komforten af madlavningen i det fri. Vi har alt fra basalt tilbehør som vindskærme, riste og pander til praktiske reparationssæt, reservedele og bæretasker.
Se vores udvalg af tilbehør til din brænder her.
På alle vore ture i det fri er kogegrejet en væsentlig del af oppakningen. Og det uanset, om det er en enkelt dag i skoven, vandreturen på fjeldet, søndagsturen i kajakken eller iført sine waders på jagt efter kystens havørreder. Kogegrejet er vores køkken i det fri!Og kogegrejet skal passe til éns behov. Den fugleinteresserede har måske mest gavn af et hurtigt gasblus, medens bjergbestigeren, der begiver sig op i den tynde luft, hvor lufttrykket er meget lavt, har brug for en effektiv benzinbrænder, som ikke svigter uanset temperatur og lufttryk.Men hvilken type brænder skal du så vælge? Som udgangspunkt findes der - foruden de simple træbrændere - tre type brændere, nemlig spritbrænderen, gasbrænderen og multibrænderen.
Shop her
Fordele og ulemper ved spritbrændere
Fordele:Fås i letvægtsmodellerSimpel og sikker at brugePålidelig og robustStøjreducerendeLugter ikke ved brugLet at opbevare i rygsækken
Ulemper:Lang opvarmningstidLav brændstofværdiPåvirkes af kuldeSod på fingre, gryder og brænder efter brug
Fordele og ulemper ved gasbrændere
Fordele:Høj brændstofværdiSimpel og let at brugeNemt at regulere varmen fra blussetLille pakkevolumenHurtig opvarmningNem at rengøre
Ulemper:Dyrt i brændstofSvært at beregne den rette gasmængde til turenMå ikke medbringes ved flyvningerPåvirkes af kuldeStøjer lidt mere end en spritbrænderKan - afhængig af model - være mere udsat for blæst
Fordele og ulemper ved benzinbrændere
Fordele:Oplagt til alle udendørs forholdEkstremt pålideligMulighed for brug af flere typer brændstofRigtig god varmekontrol og nemt at regulere varmen fra blusset
Ulemper:Støjer en delPga. forvamning lidt længere opvarmningstid end gasbrændereLidt tungere end gas og spritbrændere
Prismatch
Hurtig levering
Udvidet returret
e-mærket