Ikke medlem? Tilmelding
Indtast din e-mail og vi sender dig en engangskode, som du kan bruge til at logge ind med. Når du er logget ind kan du ændre dit password.
Bemærk: Engangskoden er kun gældende i 15 min.
Indtast den modtaget engangskode. Når du er logget ind kan du ændre din adgangskode.
den 14. oktober 2021 // Udgivet af Regine Prein
At lave mad sammen med venner og familie er en skøn aktivitet, og endnu bedre bliver det, hvis det foregår udendørs. Den friske luft, fuglesang, lyden af bålets flammer - findes der næsten noget bedre?
I Friluftslageret har vi et stort udvalg af lækkert kogegrej og båludstyr fra bl.a. Petromax, Robens og Primus, der både giver komforten, anvendeligheden og smagsoplevelsen et stort nøk op.Vi guider dig igennem forskellige tilberedningsmuligheder, lækkert og nyttigt udstyr samt vores seks forskellige materialer af gryder og pander til forskellige behov.
Uanset, om du skal tilberede mad på vandreturen, cykelturen, shelter-turen eller over bål hjemme i haven, så har vi i Friluftslageret et bredt udvalg af udstyr til netop dine behov.
I Friluftslageret forhandler vi forskellige typer af brændere, herunder multibrændere, gasbrændere, træ- og spritbrændere og stormkøkkener. Uanset, om du skal vandre i fjelde, sove i shelter, sejle i kajak, på fisketur eller noget helt femte, hvor du opholder dig i naturen i længere tid ad gangen, så vil en god brænder være sagen når sulten melder sig.
Med en pålidelig brænder er du altid sikret et hurtigt og godt måltid, så du kan nyde din foretrukne friluftsaktivitet til fulde. Derudover fylder en brænder ikke meget i rygsækken og kan fås i udgaver, hvor vægten ej heller vil være et problem til de ultralet pakkede ture.
JetBoil
Primus
MSR
Toaks
Winnerwell
Trangia
Petromax
Muurikka
Stabilotherm
I Friluftslageret elsker vi at lave mad over åben ild, hvilket vores store udvalg af båludstyr bærer præg af. Vi har alt fra bålfade, kedler til lækre bålgryder og pander og tilbehør.
At lave mad i det fri er både hyggeligt og lækkert, og med rigtigt båludstyr bliver oplevelsen kun endnu bedre. Det er vigtigt at huske på, at for at håndtere åben ild og brandvarme riste, gryder og pander, så har du behov for det rette udstyr.
Er du ikke til bål, men gerne vil tilberede mad i teltet, lavvu' en eller hjemme i orangeriet, så er en teltovn lige sagen. Vi fører et meget bredt udvalg af lækre ovne fra blandt andet Orland Living, Nordisk, Gstove, Winnerwell m.fl. til både bagning og madlavning udendørs, og som samtidig kan benyttes til opvarmning af dit bomuldstelt eller lavvu.
Der findes grundlæggende seks typer metal til fremstilling af gryder og pander til madlavning i det fri, nemlig aluminium (det billigste), rustfrit stål (det tungeste), en kombination af stål og aluminium (som fx Trangias Duossal), belagt aluminium (som fx Trangias Non-Stick), titanium (det letteste og dyreste) og endeligt støbejern, som er det tungeste, men som åbner op for de fleste muligheder, når der skal kokkereres i det fri. Så alle materialer har de deres fordele og ulemper som skitseret nedenfor.
Aluminium er et stærkt og let materiale, der udmærker sig ved hurtig og jævn varmespredning. Det gør, at maden ikke så let brænder fast i midten af gryden eller panden. Aluminiumsgryderne og -panderne er udstyret med et ekstra hårdt lag yderst, for bedre at modstå ridser og buler. Generelt har aluminium ganske glimrende egenskaber og bl.a. Trangias basismodeller fremstilles udelukkende i dette materiale. Aluminium er til dig, der ikke vil gøre madlavningen i det fri til det store kunststykke og som vil have et stormkøkken, der holder i mange år. Stål er uhyre stærkt og relativt nemt at rengøre. Stål tåler desuden meget høje temperaturer fra gas- eller benzinbrænderen. Og da stålet ikke er så sårbart overfor ridser og buler, tåler det bedre en mindre skånsom opvask. Sod- og madrester fjernes i det hele taget lettere på stål end på aluminium (uden Non-Stick). Alt i alt fungerer stål faktisk rigtig fint, og efter års brug får gryder og pander en smuk patina. Men stål er en bid tungere end de andre typer metal, og dette faktum skal selvfølgelig tages med i den samlede beslutning. Non-Stick er en belægning på indersiden af aluminiumsgryderne og -panderne, som giver en perfekt overflade til stegning og som kræver mindre eller slet intet stegefedt. Og hvad der er lige så vigtigt: Den efterfølgende opvask bliver væsentligt lettere, end med andre typer metal! Almindelig Non-Stick er ret sårbar overfor slag og ridser, og af denne grund bør man på denne type belægning kun benytte køkkenredskaber af plastic eller træ, hvorimod den nye hårdanodiserede type (som fx Trangias HA-modeller) eller den keramiske belægning (som fx MSR anvender) er drønstærk. Både Non-Stick-belægningen (der i øvrigt er udviklet af NASA), den keramiske belægning og hårdanodiseringen har meget lav friktion og tåler høje temperaturer. Således kan disse gryder og pander benyttes med både gas- og benzinbrænderen. Er du en kræsen gourmet og vil kæle for madlavningen med høj præcision, bør du overveje Non-Stick, keramisk coating eller hårdanodiseret aluminium, næste gang du investerer i køkkengrej til fjeldturen.
Duossal (DUO SS AL, Duo Stainless Steel Aluminium) er, ganske som navnet antyder, to materialer i ét, som presses sammen ved meget højt tryk. Aluminium bliver lagt yderst, da det er let og som nævnt har sublim varmespredning. På indersiden er der anvendt rustfrit stål, hvilket gør gryderne og panderne stærkere, mere hygiejniske og meget nemmere at rengøre end aluminium. Duossal er således både særdeles slidstærkt og lynhurtigt at varme op. Titanium er et af de meget populære metaller til fremstilling af kogegrej - og til friluftsbrug er dette materiale optimalt! Eftersom materialet er uhørt let, stærkt og holdbart, kan gryder og pander laves noget tyndere i væggene og dermed væsentligt lettere. Titanium er tillige meget modstandsdygtigt overfor slag og ridser og er perfekt til den, som ofte anvender sit stormkøkken - også under hårde forhold - og som prioriterer den lave vægt højt. Titaniumskogegrejet er kræs for bjergbestigeren, eventyreren og vægtfanatikeren, for hvem kun det bedste lige er godt nok!
Støbejern bruges oftest til madlavning over eller direkte i bålet, hvor materialets unikke varmespredning og evne til at holde på varmen gør dem fantastiske til simremad, stegning, bagning og næsten alle former for madlavning. For takket være de fantastiske kendetegn ved støbejern og overfladens særlige struktur, opbevares varmen effektivt og fordeles ensartet, ligesom den efterfølgende rengøring er nem at have med at gøre - især når støbejernsgryden eller -panden har været brugt nogle gange, og overfladen ligesom er brændt til og har sat sig.Men støbejern er tungt, så det er til det mere stationære lejrliv, at fx de populære dutch-ovne og støbejernspander har deres store berettigelse. Det er i øvrigt kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan udrette med sådan en dutch-ovn, som du enten placerer over den åbne ildeller direkte i gløderne: Du kan bage brød eller lave en sammenkogt ret i gryden og du kan stege bøffer eller spejlæg på bagsiden af låget - mulighederne er i sandhed mange!Men husk at tørre støbejernet af med lidt madolie efter endt brug, for beskytter du både støbejernet og gør det nemmere at lave mad på næste gang.
Ønsker du at tilberede velsmagende mad i vildmarken eller over bålet derhjemme i haven, så kan du med fordel samle inspiration i vores sortiment af koge- og bagebøger her.
Udstyr til den aktive tur - type af brændere
Udstyr til bålhygge
Ovne og tilbehørEr du ikke til bål, men gerne vil tilberede mad i teltet, lavvu' en eller hjemme i orangeriet, så er en teltovn lige sagen. Vi fører et meget bredt udvalg af lækre ovne fra blandt andet Orland Living, Nordisk, Gstove, Winnerwell m.fl. til både bagning og madlavning udendørs, og som samtidig kan benyttes til opvarmning af dit bomuldstelt eller lavvu.
Prismatch
Hurtig levering
Udvidet returret
e-mærket