Ikke medlem? Tilmelding
Indtast din e-mail og vi sender dig en engangskode, som du kan bruge til at logge ind med. Når du er logget ind kan du ændre dit password.
Bemærk: Engangskoden er kun gældende i 15 min.
Indtast den modtaget engangskode. Når du er logget ind kan du ændre din adgangskode.
den 16. marts 2023 // Udgivet af Morten Albæk
Det er ingen hemmelighed, at outdoorbeklædning og friluftsudstyr kan være ret dyrt. Derfor har man forventninger om, at det vil holde i mange år, selv ved hyppig brug. I Friluftslageret fokuserer vi på at vejlede dig så godt som muligt i at bevare din beklædning og udstyr i så god stand som muligt. Dette kræver regelmæssigt vask, vedligeholdelse og pleje. Manglende eller forkert vask og pleje kan føre til reduktion i levetiden og funktionen af din beklædning eller udstyr.
For at gøre det nemt for dig, har vi i dette blogindlæg samlet en detaljeret vaskeguide til dit overtøj, uanset materiale. Du kan også lære mere om de forskellige materialers evner, og hvilke aktiviteter de egner sig bedst til.
Dun er et fantastisk naturmateriale, der har evnen til at isolere mod kulde og holde dig varm under de mest krævende vinterture, samtidig med at det er bedre varmeregulerende end den klassiske syntetiske isolering. Desuden er dun meget let, hvilket er praktisk, når man fx er på en længere tur med stor oppakning. Men som udgangspunkt er dun et lidt mere skrøbeligt materiale, da eksponering for sved, regn eller fugt kan resultere i, at dunene begynder at klumpe sammen, hvilket har en negativ indvirkning på dets isoleringsevne. Derfor er det vigtigt at tage godt vare på dit dunprodukt for at bevare dets fantastiske egenskaber og levetid.
For at bevare dunets ydeevne og levetid er det afgørende at vide, hvordan du vasker, vedligeholder og passer på dit dunprodukt korrekt. En ren og imprægneret dunbeklædning resulterer i bedre åndbarhed og isolering, da mættet dun med snavs og skidt ikke kan levere optimalt og holde dig tør og varm. Ved at give dit produkt den rigtige vedligeholdelse kan du forlænge dets levetid markant, ligesom med andet tøj og udstyr.
Dun er nemt at vaske, når det gøres korrekt og med jævne mellemrum, og ved at følge vaskeanvisningerne vil du kunne nyde godt af dit dunprodukt i mange år uden at tabe på isoleringsevnen. Som en regel bør du, hvis dit dunprodukt bliver vådt eller meget fugtigt, tørre det så hurtigt som muligt. Det bedste er at putte det i en tørretumbler, hvis du har en til rådighed, og gerne sammen med nogle tennisbolde eller lignende. På ture, hvor en tørretumbler ikke er tilgængelig, kan du ryste produktet godt hver halve time, indtil det er tørt.
Følg altid produktets vaskeanvisning, som du typisk finder på indersiden af produktet.
step 1Rengør din vaskemaskine (før vask)Hæld varmt vand igennem sæbeskuffen og kør en kogevask for at rense alle gamle sæberester ud af vaskemaskinen.
step 2Løsn alle træksnore og luk alle lommer, åbninger mm. Kom dit dunprodukt i maskinen og vask den efter anvisningen (skåneprogram). Brug altid vaskemiddel egnet til dun. Vi anbefaler Granger's Down Wash.
step 3Imprægner dit dunprodukt Efter endt vask kører du endnu en vask med Granger’s Down Repel, som er et virkelig godt imprægneringsmiddel, der hurtigt, skånsomt og yderst effektivt får imprægneret dunfyldet, så det naturlige løft og de vandafvisende egenskaber genoprettes.
Tjek vaskemærket om dit dunprodukt må komme i tørretumbleren.
step 4Kan tørretumbles Kom dit dunprodukt i tørretumbleren sammen med et par tennisbolde, vaskebolde eller lignende og tør den på lav varme. Stop gerne et par gange og ryst produktet godt igennem. Fortsæt indtil produktet er helt tørt.
step 4Kan ikke tørretumbles Hvis dit produkt ikke kan tumbles eller du er usikker på varmen på tumbleren, så lad dunproduktet tørre i et lunt rum, hvor du ryster produktet godt igennem hver halve time, indtil produktet er helt tørt.
Når det kommer til den fiberfyldte beklædning eller sovepose, skelner man ofte mellem naturfibre og kunstfibre. Naturfibre skal ikke forveksles med begrebet økologisk eller bæredygtigt, da de ikke nødvendigvis bliver fremstillet på en bæredygtig eller økologisk måde. Naturfibre stammer dog kun fra naturen og er ikke blevet gennemgået en lignende forarbejdningsproces som kunstfibre. De stammer fra uld fra dyr som får, geder, kaniner og andre pelsdyr.
Kunstfibre deles op i to typer, nemlig den regenererede og den syntetiske fiber. Regenererede fibre fremstilles primært af cellulose fra fx bomuldsaffald eller træ. På grund af fremstillingsmetoden kategoriseres de som kunstfibre og bliver til tekstilmaterialer som acetat og viskose. Syntetiske fibre fremstilles af vand, luft og olie og bliver til materialer som polyester, akryl, elastan og nylon.Den traditionelle fiberbeklædning er med isolerende for af en spundet og meget hydrofobisk polyesterfiber (fx PrimaLoft®), hvor man har forsøgt at efterligne dunenes isolerende egenskaber ved hjælp af en speciel kunstfiberstruktur.
Og denne type af lun beklædning med et syntetisk fiberfyld er gennem de senere år blevet mere og mere populær. Det skyldes dels, at det er en type beklædning, der er fantastisk behagelig at have på, da den er meget let, og dels, at den til det fugtige efterårsbrug og vinterdagene med tøvejr som udgangspunkt er mere vandresistent end den dunforede beklædning. Endelig fylder en fiberjakke ofte ikke mere, end at den kan bruges under fx en Gore-Tex® -jakke under meget krævende forhold.Ligesom dunprodukter har både natur- og kunstfiberprodukter altså en højisolerende evne, men kan bedre tåle vand. Når produktet bliver vådt, vil vandet være fanget mellem fibrene, hvilket gør det nemmere at vride vandet ud, ligesom den naturlige fordampning foregår ganske hurtigt. Desuden vil materialet ikke miste sin form, når det bliver vådt, og den gode isolerende evne bevares. Dette er en stor fordel i brug, da materialet sagtens kan blive vådt uden at påvirke kroppens temperatur, og materialet tørrer som nævnt relativt hurtigt igen. Derfor er fiberprodukter særligt velegnede til efterår- og vintervejr under forhold, hvor vejret ofte er meget uforudsigeligt.
Syntetiske fibre har som udgangspunkt en lidt kortere levetid sammenlignet med dunprodukter. Uanset brug og vedligeholdelse vil fibrene gradvist miste deres elasticitet og sin fylde over tid. Dette resulterer i en reduceret isoleringsevne og en fladere og et mere slasket udseende af fiberproduktet. Dog vil en passende pleje og vedligeholdelse af fiberproduktet forlænge produktets levetid væsentligt.
<br>
step 1Rengør din vaskemaskine (før vask) Hæld varmt vand igennem sæbeskuffen, og kør en kogevask for at rense alle gamle sæberester ud af vaskemaskinen.
step 2Løsn alle træksnore og luk alle lommer, åbninger mm. Kom dit fiberprodukt i maskinen og vask den efter anvisningen (skåneprogram). Brug et mildt, flydende vaskemiddel og undgå skyllemiddel og lignende. Vi anbefaler Granger's Down Wash.
step 3Imprægner dit fiberprodukt Efter endt vask kører du endnu en vask med Granger's Performance Repel, som er et virkelig godt imprægneringsmiddel, der hurtigt, skånsomt og yderst effektivt får imprægneret fiberfyldet, så det naturlige løft og de vandafvisende egenskaber i fiberfyldet genoprettes.
Tjek vaskemærket om dit fiberprodukt må komme i tørretumbleren. Dog anbefaler vi ikke at udsætte produktet for unødigt slid ved brug af tørretumbleren. Det vil nemlig være med til at nedsætte produktets levetid.
step 4Kan tørretumbles Kom dit fiberprodukt i tørretumbleren og tør det på lav til middel varme.
step 4Kan ikke tørretumbles Hvis dit produkt ikke kan tumbles eller er man vil undgå unødigt slid, så lad produktet dryptørre på en bøjle ude i den friske luft.
En skaljakke eller -buks (også kaldet hardshell) er en nødvendighed for friluftsentusiaster, der ofte begiver sig ud på eventyr i Skandinaviens skiftende vejr. Skaljakken og -buksen kan effektivt holde både vind og vand ude, mens de samtidig tillader kroppen at komme af med en stor del af overskudsvarmen og fugten. Betegnelserne "skaljakke" og ”skalbuks” henviser til den hårde ydre skal, der fungerer som det yderste beskyttelseslag mod vejret, og her skelner man mellem 2-lags, 2,5-lags og 3-lags skalbeklædning Derfor er det måske lige på sin plads, her kort at redegøre for forskellen mellem de forskellige typer af skalbeklædning. Det er nemlig stadig en udbredt misforståelse, at der fx er tale om hhv. to eller tre membraner i to- og trelags skalbeklædning, men der altså kun én membran i begge typer beklædning! Forskellen ligger i, at man i tolagsjakkerne laminerer membranen fast til yderstoffet, således de to lag danner ét hele. Herefter fastgøres et løsthængende og svedtransporterende for af mesh og glat nylon eller polyester på udsatte steder. Trelagskategorien kendetegnes ved, at membranen også lamineres fast til yderstoffet, men derudover lamineres et tyndt for af en meget fintmasket vævning på indersiden af jakken til selve membranen, så alle tre lag danner ét hele. Der er således ikke noget løsthængende for, hvilket resulterer i en lidt lavere vægt, ekstra høj slidstyrke og en smule mindre pakkevolumen. Skaljakker til det mest krævende brug og til brug i det højalpine miljø er oftest af trelagstypen, da de nævnte fordele her prioriteres højt. Lettest og mest kompakt er den nyeste 2,5-lags skalbeklædning, for her er som sådan ikke noget for, men membranen er blot udstyret et fint print eller en helt tynd coating inderst, der beskytter membranen mod sliddet ind mod kroppen. Denne type beklædning vinder på bedste åndbarhed, men da lav vægt og lille pakkevolumen har højeste prioritet, er slidstyrken ikke den samme som på den traditionelle tolags og trelags skalbeklædning.
For at holde skalbeklædningen i god form skal det vaskes mindst en gang hver tredje måned, hvis den anvendes jævnligt. Jakken eller bukserne skal vaskes, både hvis de er beskidte, efter en aktiv tur eller hvis de skal opbevares i længere tid. En ren og imprægneret jakke eller buks øger både åndbarhed og vandtæthed, fordi vandet, hvis først ydermaterialet er mættet, kan presses igennem alle membraner ved tilstrækkeligt højt tryk. Generel komfort og åndbarhed forbedres, da det rengjorte og imprægnerede ydermateriale ikke vil absorbere for meget vand og snavs, og den åndbare membran vil blive renset. Derudover vil du forlænge produktets levetid betydeligt med den rette pleje, da snavs og skidt slider på tekstilet.
step 2Løsn alle træksnore og luk alle lommerKom din skaljakke eller -buks i maskinen og vask den på 30 grader med så lidt centrifugering som muligt. Brug vaskemiddel egnet til outdoor-beklædning. Vi anbefaler Grangers Performance Wash.
step 3Skyl skalbeklædningen godt igennemKør mindst to skylleprogrammer for at rense alle sæberester ud på jakken eller buksen.
Tjek vaskemærket om din skaljakke eller -buks må komme i tørretumbleren.
step 4Ved eventuel genimprægnering Trænger din jakke eller buks til genimprægnering, kan den enten imprægneres ved en hurtig maskinvask med imprægneringsmidlet, eller alternativt kan den tages ud af maskinen og imprægneres med en spray, inden den tørres. Ved imprægnering i vaskemaskinen anbefaler vi Granger’s Clothing Repel, og ønsker du i stedet at sprayimprægnere, bør du anvende Granger’s Performance Repel Plus.
step 5Kan tørretumblesKom din skaljakke eller -buks i tørretumbleren og tør den på lav til middel varme, til den er helt tør. Hvis den skal genimprægneres, skal dette gøres inden man kommer jakke eller buks i tumbleren og mens den stadig er våd.
step 5Kan ikke tørretumblesMå jakken eller buksen ikke tumbles eller er man usikker på varmen på tumbleren, så lad skaljakken eller buks dryptørre på en bøjle i solen. Husk at imprægnere produktet imens det er stadig er vådt, hvis dette er nødvendigt.
Softshell betyder ”blød skal” og er meget beskrivende, da en softshell-jakke kan bruges som en yderjakke, enten alene eller i kombination med et isolerende lag. Softshell-jakker er nemme at bruge og er kendt for deres gode bevægelsesfrihed. De kan bruges i næsten alt slags vejr, primært om foråret og efteråret og til mange forskellige udendørs aktiviteter, hvor aktivitetsniveauet er højt, og hvor en høj grad af åndbarhed går forud for absolut vandtæthed. Men vær opmærksom på, at en softshell-jakke ikke er varm i sig selv, og det er derfor nødvendigt at have en tyk fleece eller sweater under på de koldere dage. Softshell-jakker er meget populære i Danmark på grund af deres vindtætte, åndbare og slidstærke materialer. Der findes i dag mange forskellige softshell-jakker i forskellige kvaliteter og materialer fra mange forskellige mærker, så det er værd at undersøge, hvor slidstærke, vind- og vandafvisende samt åndbare de er, når du er på udkig efter en softshell-jakke.
Det er som alle de andre typer jakker vigtigt at følge producentens anvisninger for vask og pleje. Generelt anbefales det at vaske softshelljakken efter behov og benytte rengøringsmidler lavet til outdoorbeklædning. Det er også en god idé at imprægnere jakken regelmæssigt for at øge dens vandafvisende egenskaber. Det er vigtigt at tørre jakken i et godt ventileret rum, da høje temperaturer og direkte sollys i længere tid kan beskadige materialet. For at forlænge jakkens levetid og generelt dens åndbarhed og vind- og vandafvisende egenskaber, er det en god idé at opbevare jakken et tørt og beskyttet sted, når den ikke er i brug.
step 2Løsn alle træksnore og luk alle lommerKom din softshelljakke eller -buks i maskinen og vask den på max 40 grader. Tjek altid vaskeanvisningen i produktet. Brug vaskemiddel egnet til outdoor-beklædning. Vi anbefaler Performance Wash.
step 3Ved genimprægneringTrænger din jakke eller buks til genimprægnering, kan den enten imprægneres ved en hurtig maskinvask med imprægneringsmidlet, eller alternativt kan den tages ud af maskinen og imprægneres med en spray, inden den tørres. Ved imprægnering i vaskemaskinen anbefaler vi Granger’s Clothing Repel, og ønsker du i stedet at sprayimprægnere, bør du anvende Granger’s Performance Repel Plus.
step 4Kan tørretumblesKom din softshelljakke eller -buks i tørretumbleren og tør den på lav til middel varme, til den er helt tør. Hvis den skal genimprægneres, skal dette gøres inden man kommer jakke eller buks i tumbleren og mens den stadig er våd.
step 4Kan ikke tørretumblesMå jakken eller buksen ikke tumbles eller er man usikker på varmen på tumbleren, så lad softshelljakken eller buksen dryptørre på en bøjle. Husk at imprægnere produktet imens det er stadig er vådt, hvis dette ønskes.
step 3Imprægner dit fiberprodukt Efter endt vask kører du endnu en vask med Granger’s Performance Repel, som er et virkelig godt imprægneringsmiddel, der hurtigt, skånsomt og yderst effektivt får imprægneret fiberfyldet, så det naturlige løft og de vandafvisende egenskaber i fiberfyldet genoprettes.
Prismatch
Hurtig levering
Udvidet returret
e-mærket