Produktet er tilføjet kurven


den 19. december 2023 // Udgivet af Regine Prein

Vinterovernatning på forskellige niveauer

Vinterovernatning kommer i mange former, og uanset om du foretrækker en hyggelig aften i et shelter, ønsker den mere luksuøse udgave i et bomuldstelt med ovn eller er klar til den ultimative udfordring med et hardcore turtelt og letvægtsgrej, har vi dækket det hele. Vi vil i dette blogindlæg udforske forskellige måder at overnatte udendørs om vinteren på forskellige niveauer af komfort, sikkerhed og eventyr, så du er klar til præcis den tur, du drømmer om.

Før afgang: Forberedelser til vinterovernatning

At overnatte udendørs om vinteren, hvor sne, minusgrader og mørke ofte er en del af oplevelsen, kræver en smule mere planlægning sammenlignet med sommeroplevelserne. Dog kan alle være med på den ene eller anden måde – det er blot vigtigt at have det basale udstyr i orden. Og heldigvis er der gode råd at hente.

I Friluftslageret ønsker vi at hjælpe dig, især hvis det er første gang, du kaster dig ud i vinterovernatning. Det er essentielt at forstå, at det ikke er helt ufarligt, især hvis vinteren er streng og temperaturerne når langt under frysepunktet. Derfor er det afgørende at være mentalt forberedt og have styr på alle de praktiske detaljer inden afgang.

Vi vil gerne guide dig gennem processen og sikre, at du er godt rustet til at nyde vinterovernatningen fuldt ud, uanset hvilken form for eventyr du vælger. Husk dog, at vores anbefalinger og udstyr hverken er komplet eller den eneste rigtige måde at gøre tingene på. Det er blot nogle af de erfaringer vi selv har gjort os.


SIKKERT, NEMT, KOMFORTABELT: SHELTER MED ELLER UDEN TARP

At vælge et shelter som overnatningssted om vinteren er både praktisk og en lettere løsning for dig, der gerne vil undgå at skulle pakke et telt op og ned i måske minusgrader. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at man er mere udsat for vind og vejr i et shelter, da det typisk er åbent i den ene side. For at skabe mere læ kan man med fordel sætte en tarp eller presenning op ved åbningen, men man kan aldrig helt genskabe det samme miljø og læ som ved overnatning i et telt. Så vinterovernatning i et shelter kræver en passende sovepose og et godt isolerende underlag for at holde varmen.

En anden vigtig faktor, når du overnatter i et shelter, er at tænde op i et stort bål og sørge for, at det er godt i gang hele tiden. Bålet tjener ikke kun til at varme dig op, inden du går til ro, men det kan også bruges til at tilberede et lækkert og varmt måltid. Når det gælder provianteringen, er det afgørende at spise og drikke tilstrækkeligt, når man er ude om vinteren. Det kræver ekstra brændstof at holde varmen på en kold dag, så indtag et solidt måltid og medbring rigeligt med proviant.

5 HURTIGE TIPS TIL AT HOLDE VARMEN OM NATTEN I SHELTER:
  1. Tørt tøj i soveposen: Sørg for at iføre dig tørt tøj, når du kravler ned i soveposen (fra top til tå).

  2. Afskærm dig mod vind og vejr: Brug en tarp eller presenning til at skærme dig bedst muligt.

  3. Spis et solidt måltid: Indtag et godt og nærende måltid inden sengetid.

  4. Hold dig hydreret: Drik rigeligt med varme drikke og medbring en termoflaske til varmt vand.

  5. Opvarm soveposen og dig selv før sengetid. Læg en varm flaske vand i soveposen og udfør lette øvelser (fx englehop) for at stimulere blodomløbet.

BOMULDSTELT MED OVN I MINUSGRADER

At udforske sneklædte landskaber og frysende temperaturer med et bomuldstelt og ovn er en virkelig fortryllende oplevelse, og hvis muligheden byder sig, vil vi stærkt anbefale det til alle naturelskere. Denne overnatningsløsning giver gode forudsætninger for beskyttelse mod vinterens vind og vejr og skaber en varm og indbydende atmosfære selv på de koldeste nætter. Varmen fra en teltovn kan nemt opvarme et bomuldstelt med skorstensudtag til temperaturer langt over frysepunktet, så du kan bevæge dig rundt iført varmt uldundertøj og et par dunfutter. Mange af vores ovne tillader også madlavning, så du behøver ikke forlade det lune telt for at tænde et bål op. I større bomuldstelte er der ofte plads til både feltsenge, så du undgår at sove direkte på den kolde jord, og et lille spiseområde, hvor du kan hygge dig i timer med mad, spil og familie eller venner. Dette er også en ideel løsning for dem, der ønsker at inddrage deres børn - store som små - på turen. En oplevelse, de helt sikkert vil elske!

Selvfølgelig er der nogle overvejelser, der skal tages, når man vælger denne form for overnatning om vinteren. Det er afgørende at vælge en ovn, der passer til størrelsen på dit telt og dets ventilationsbehov. Det er livsnødvendigt at sikre, at der er tilstrækkelig ventilation for at undgå opbygning af kulilte. Tag dig tid til at sætte dig ind i konstruktionen af din ovn, inden du tager den i brug.

Placeringen af ovnen er også vigtig. Det er afgørende, at ovnen ikke kommer i kontakt med teltvæggene, og at du har en brandsikker måtte under ovnen for at beskytte mod gløder og lignende.

5 HURTIGE TIPS TIL AT HOLDE VARMEN OM NATTEN I ET BOMULDSTELT
  1. Tørt tøj i soveposen: Sørg for at iføre dig tørt tøj, når du kravler ned i soveposen (fra top til tå).

  2. Spis et solidt måltid: Indtag et godt og nærende måltid inden sengetid.

  3. Hold dig hydreret: Drik rigeligt med varme drikke og medbring en termoflaske til varmt vand.

  4. Varm teltet godt op inden sengetid og fyld godt med brænde i ovnen, der langsomt kan brænde ud i løbet af natten.

  5. Sørg for at have brænde liggende klar til om morgen, så I hurtigt kan få kan i ovnen og varmen.

OVERLEVELSESTUR MED ALMINDLIGT TURTELT

For de erfarne, eventyrlystne sjæle, der søger det ultimative hardcore aspekt af vinterovernatning, er det almindelige turtelt det ideelle valg. Dette er en form for friluftsliv, hvor grænser og evner kan blive testet, og hvor erfaring, udstyr og grej skal være i orden. Selvom vi her i Danmark sjældent oplever decideret farligt vejr med mange minusgrader og voldsomt snevejr, er det stadig vigtigt at kende sig selv, sit udstyr og nogle basale overlevelsestricks. Det er afgørende at kunne tænde et bål, tilberede mad, slå sit telt op i alle slags vejr og holde sig tør og varm.

Derudover er det vigtigt at forstå de potentielle farer, som vintervejret kan bringe. Husk at holde dig opdateret på vejrsituationen og pak din rygsæk derefter. Det er også afgørende at have stærke navigationsfærdigheder, især når nedbør er i sigte, da sneen kan skjule stier og afmærkninger.

For at sikre din personlige sikkerhed er det vigtigt at iføre sig varmeisolerende tøj og investere i soveposer og liggeunderlag, der kan modstå de koldeste nætter og samtidig vælge en sikker lejrplads. Generelt skal det basale førstehjælpsudstyr og dit grej være i orden, herunder fx snesko og sneskovl for at håndtere udfordringerne, som sne og is kan bringe.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at vurdere dine egne færdigheder og huske, at sådanne ture kræver træning, erfaring og respekt for naturens kræfter.

5 HURTIGE TIPS TIL AT HOLDE VARMEN OM NATTEN I ET TURTELT
  1. Tørt tøj i soveposen: Sørg for at iføre dig tørt tøj, når du kravler ned i soveposen (fra top til bund).

  2. Spis et solidt måltid: Indtag et godt og nærende måltid inden sengetid.

  3. Hold dig hydreret: Drik rigeligt med varme drikke og medbring en termoflaske til varmt vand.
  4. Opvarm soveposen og dig selv før sengetid. Læg en varm flaske vand i soveposen og udfør lette øvelser (fx englehop) for at stimulere blodomløbet.

  5. Find et godt sted at slå lejr, hvor der er læ for vinden og ikke under snefyldte træer, der kan tabe sne ned over teltet om natten.
FÆLLES UDSTYRSRÅD FOR ALLE NIVEAUER AF VINTEROVERNATNING

Belysning:
En pålidelig lommelygte eller pandelampe er afgørende for at navigere om natten og udføre opgaver i mørket. Husk at medbringe ekstra batterier i tilfælde af kulde, der kan påvirke batterilevetiden.

Se vores udvalg her.

Førstehjælp:
En veludstyret førstehjælpstaske med de vigtigste fornødenheder som bandager, redningstæpper og smertestillende medicin bør altid medbringes. Kendskab til førstehjælp er en grundlæggende færdighed, der kan være afgørende i nødsituationer.

Se vores udvalg her. 

Vandforsyning:
En pålidelig vandflaske eller termoflaske er vigtig for at undgå dehydrering, selv i koldt vejr. Overvej også at medbringe et vandrensningssystem til at behandle sne eller is til drikkevand.

Se vores udvalg her. 

Sovegrej:
Pålideligt sovegrej til vinteren. En sovepose med en komforttemperatur der passer til dine behov samt et liggeunderlag med en R-værdi på minimum 2,5 hvis det er mildt vintervejr og minimum 4 hvis det er hårdere vintervejr.

Se vores udvalg her. 

Vinterbeklædning:
Varmt og slidstærkt vinterbeklædning fra inderst til yderst og fra top til tå er selvfølgelig helt essentielt når man skal på tur om vinteren.

Se vores udvalg til dame her. 

Se vores udvalg til herre her.

En god og rummelig rygsæk:
En god rygsæk er vigtig, uanset hvilken tur du planlægger. Det er dog vigtigt at huske, at vinteroppakning fylder mere end sommeroppakning. Ofte har man mere tøj med, en varm sovepose fylder godt, og det ekstra grej, mad og drikke, man medbringer, kræver også en betydelig del af pladsen i rygsækken.

Se vores udvalg her. 

den 19. december 2023 // Udgivet af Regine Prein 

Vinterovernatning på forskellige niveauer

Vinterovernatning kommer i mange former, og uanset om du foretrækker en hyggelig aften i et shelter, ønsker den mere luksuøse udgave i et bomuldstelt med ovn eller er klar til den ultimative udfordring med et hardcore turtelt og letvægtsgrej, har vi dækket det hele. Vi vil i dette blogindlæg udforske forskellige måder at overnatte udendørs om vinteren på forskellige niveauer af komfort, sikkerhed og eventyr, så du er klar til præcis den tur, du drømmer om.

FØR AFGANG: FORBEREDELSER TIL VINTEROVERNATNING

At overnatte udendørs om vinteren, hvor sne, minusgrader og mørke ofte er en del af oplevelsen, kræver en smule mere planlægning sammenlignet med sommeroplevelserne. Dog kan alle være med på den ene eller anden måde – det er blot vigtigt at have det basale udstyr i orden. Og heldigvis er der gode råd at hente.

I Friluftslageret ønsker vi at hjælpe dig, især hvis det er første gang, du kaster dig ud i vinterovernatning. Det er essentielt at forstå, at det ikke er helt ufarligt, især hvis vinteren er streng og temperaturerne når langt under frysepunktet. Derfor er det afgørende at være mentalt forberedt og have styr på alle de praktiske detaljer inden afgang.

Vi vil gerne guide dig gennem processen og sikre, at du er godt rustet til at nyde vinterovernatningen fuldt ud, uanset hvilken form for eventyr du vælger. Husk dog, at vores anbefalinger og udstyr hverken er komplet eller den eneste rigtige måde at gøre tingene på. Det er blot nogle af de erfaringer vi selv har gjort os.


SIKKERT, NEMT, KOMFORTABELT: SHELTER MED ELLER UDEN TARP

At vælge et shelter som overnatningssted om vinteren er både praktisk og en lettere løsning for dig, der gerne vil undgå at skulle pakke et telt op og ned i måske minusgrader. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at man er mere udsat for vind og vejr i et shelter, da det typisk er åbent i den ene side. For at skabe mere læ kan man med fordel sætte en tarp eller presenning op ved åbningen, men man kan aldrig helt genskabe det samme miljø og læ som ved overnatning i et telt. Så vinterovernatning i et shelter kræver en passende sovepose og et godt isolerende underlag for at holde varmen.

En anden vigtig faktor, når du overnatter i et shelter, er at tænde op i et stort bål og sørge for, at det er godt i gang hele tiden. Bålet tjener ikke kun til at varme dig op, inden du går til ro, men det kan også bruges til at tilberede et lækkert og varmt måltid. Når det gælder provianteringen, er det afgørende at spise og drikke tilstrækkeligt, når man er ude om vinteren. Det kræver ekstra brændstof at holde varmen på en kold dag, så indtag et solidt måltid og medbring rigeligt med proviant.

5 HURTIGE TIPS TIL AT HOLDE VARMEN OM NATTEN I SHELTER:

Tørt tøj i soveposen: Sørg for at iføre dig tørt tøj, når du kravler ned i soveposen (fra top til tå).

Afskærm dig mod vind og vejr: Brug en tarp eller presenning til at skærme dig bedst muligt.

Spis et solidt måltid: Indtag et godt og nærende måltid inden sengetid.

Hold dig hydreret: Drik rigeligt med varme drikke og medbring en termoflaske til varmt vand.

Opvarm soveposen og dig selv før sengetid. Læg en varm flaske vand i soveposen og udfør lette øvelser (fx englehop) for at stimulere blodomløbet.


BOMULDSTELT MED OVN I MINUSGRADER

At udforske sneklædte landskaber og frysende temperaturer med et bomuldstelt og ovn er en virkelig fortryllende oplevelse, og hvis muligheden byder sig, vil vi stærkt anbefale det til alle naturelskere. Denne overnatningsløsning giver gode forudsætninger for beskyttelse mod vinterens vind og vejr og skaber en varm og indbydende atmosfære selv på de koldeste nætter. Varmen fra en teltovn kan nemt opvarme et bomuldstelt med skorstensudtag til temperaturer langt over frysepunktet, så du kan bevæge dig rundt iført varmt uldundertøj og et par dunfutter. Mange af vores ovne tillader også madlavning, så du behøver ikke forlade det lune telt for at tænde et bål op. I større bomuldstelte er der ofte plads til både feltsenge, så du undgår at sove direkte på den kolde jord, og et lille spiseområde, hvor du kan hygge dig i timer med mad, spil og familie eller venner. Dette er også en ideel løsning for dem, der ønsker at inddrage deres børn - store som små - på turen. En oplevelse, de helt sikkert vil elske!

Selvfølgelig er der nogle overvejelser, der skal tages, når man vælger denne form for overnatning om vinteren. Det er afgørende at vælge en ovn, der passer til størrelsen på dit telt og dets ventilationsbehov. Det er livsnødvendigt at sikre, at der er tilstrækkelig ventilation for at undgå opbygning af kulilte. Tag dig tid til at sætte dig ind i konstruktionen af din ovn, inden du tager den i brug.

Placeringen af ovnen er også vigtig. Det er afgørende, at ovnen ikke kommer i kontakt med teltvæggene, og at du har en brandsikker måtte under ovnen for at beskytte mod gløder og lignende.

5 HURTIGE TIPS TIL AT HOLDE VARMEN OM NATTEN I ET BOMULDSTELT

Tørt tøj i soveposen: Sørg for at iføre dig tørt tøj, når du kravler ned i soveposen (fra top til tå).

Spis et solidt måltid: Indtag et godt og nærende måltid inden sengetid.

Hold dig hydreret: Drik rigeligt med varme drikke og medbring en termoflaske til varmt vand.

Varm teltet godt op inden sengetid og fyld godt med brænde i ovnen, der langsomt kan brænde ud i løbet af natten.

Sørg for at have brænde liggende klar til om morgen, så I hurtigt kan få kan i ovnen og varmen.


OVERLEVELSESTUR MED ALMINDLIGT TURTELT

For de erfarne, eventyrlystne sjæle, der søger det ultimative hardcore aspekt af vinterovernatning, er det almindelige turtelt det ideelle valg. Dette er en form for friluftsliv, hvor grænser og evner kan blive testet, og hvor erfaring, udstyr og grej skal være i orden. Selvom vi her i Danmark sjældent oplever decideret farligt vejr med mange minusgrader og voldsomt snevejr, er det stadig vigtigt at kende sig selv, sit udstyr og nogle basale overlevelsestricks. Det er afgørende at kunne tænde et bål, tilberede mad, slå sit telt op i alle slags vejr og holde sig tør og varm.

Derudover er det vigtigt at forstå de potentielle farer, som vintervejret kan bringe. Husk at holde dig opdateret på vejrsituationen og pak din rygsæk derefter. Det er også afgørende at have stærke navigationsfærdigheder, især når nedbør er i sigte, da sneen kan skjule stier og afmærkninger.

For at sikre din personlige sikkerhed er det vigtigt at iføre sig varmeisolerende tøj og investere i soveposer og liggeunderlag, der kan modstå de koldeste nætter og samtidig vælge en sikker lejrplads. Generelt skal det basale førstehjælpsudstyr og dit grej være i orden, herunder fx snesko og sneskovl for at håndtere udfordringerne, som sne og is kan bringe.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at vurdere dine egne færdigheder og huske, at sådanne ture kræver træning, erfaring og respekt for naturens kræfter.

5 HURTIGE TIPS TIL AT HOLDE VARMEN OM NATTEN I ET TURTELT

Tørt tøj i soveposen: Sørg for at iføre dig tørt tøj, når du kravler ned i soveposen (fra top til bund).

Spis et solidt måltid: Indtag et godt og nærende måltid inden sengetid.

Hold dig hydreret: Drik rigeligt med varme drikke og medbring en termoflaske til varmt vand.

Opvarm soveposen og dig selv før sengetid. Læg en varm flaske vand i soveposen og udfør lette øvelser (fx englehop) for at stimulere blodomløbet.

Find et godt sted at slå lejr, hvor der er læ for vinden og ikke under snefyldte træer, der kan tabe sne ned over teltet om natten.

FÆLLES UDSTYRSRÅD FOR ALLE NIVEAUER AF VINTEROVERNATNING

Belysning:
En pålidelig lommelygte eller pandelampe er afgørende for at navigere om natten og udføre opgaver i mørket. Husk at medbringe ekstra batterier i tilfælde af kulde, der kan påvirke batterilevetiden.

Se vores udvalg her.

Førstehjælp:
En veludstyret førstehjælpstaske med de vigtigste fornødenheder som bandager, redningstæpper og smertestillende medicin bør altid medbringes. Kendskab til førstehjælp er en grundlæggende færdighed, der kan være afgørende i nødsituationer.

Se vores udvalg her. 

Vandforsyning:
En pålidelig vandflaske eller termoflaske er vigtig for at undgå dehydrering, selv i koldt vejr. Overvej også at medbringe et vandrensningssystem til at behandle sne eller is til drikkevand.

Se vores udvalg her. 

Sovegrej:
Pålideligt sovegrej til vinteren. En sovepose med en komforttemperatur der passer til dine behov samt et liggeunderlag med en R-værdi på minimum 2,5 hvis det er mildt vintervejr og minimum 4 hvis det er hårdere vintervejr.

Se vores udvalg her. 

Vinterbeklædning:
Varmt og slidstærkt vinterbeklædning fra inderst til yderst og fra top til tå er selvfølgelig helt essentielt når man skal på tur om vinteren.

Se vores udvalg til dame her. 

Se vores udvalg til herre her.

En god og rummelig rygsæk:
En god rygsæk er vigtig, uanset hvilken tur du planlægger. Det er dog vigtigt at huske, at vinteroppakning fylder mere end sommeroppakning. Ofte har man mere tøj med, en varm sovepose fylder godt, og det ekstra grej, mad og drikke, man medbringer, kræver også en betydelig del af pladsen i rygsækken.

Se vores udvalg her. 

Lagerstatus

Prismatch

Log ind

Glemt password?