Produktet er tilføjet kurven


den 7. september 2021 // Udgivet af Morten Albæk

Hvilken sovepose skal jeg vælge?

Når man har besluttet sig for at investere i en dun- eller fibersovepose og oveni købet måske skal købe den online, er der naturligvis en række faktorer, man bør tage med i sine overvejelser inden købet. Hvad skal man være opmærksom på og hvordan sammenligner man umiddelbart soveposernes materialevalg og egenskaber? Før man vælger sin sovepose, skal man have gjort op med sig selv, under hvilke forhold soveposen skal bruges. Køb den ikke kun med henblik på den forestående tur, men hav med i dine overvejelser, at en kvalitetssovepose vil holde i mange år og at den derfor bør have et så bredt anvendelsesområde som overhovedet muligt. Skal soveposen bruges i fugtige snehuler, kondensfyldte telte, på varme sommernætter, forblæste klippehylder eller under bivuakken på skovturen? Det er svært - man vil jo gerne have en sovepose, der kan bruges til det hele! 

VÆLG DET RETTE FYLD - DUN vs FIBER

Et godt sted at starte, når du skal ud at have en ny sovepose, er at kigge på fyldet i soveposen. Dette er én af de væsentligste beslutninger, man skal tage, inden indkøbet af den kostbare sovepose foretages. Valget står altså mellem dun eller kunstfiber. Soveposens isoleringsevne afhænger af, hvor meget luft fyldet er i stand til at binde. Sammenlignet med syntetiske fibre, binder dun mere luft i forhold til vægten. Desuden er dun bedre til at regulere varmen end kunstfiber. Dette betyder, at du kan bruge den samme dunsovepose under langt flere temperaturforhold end en tilsvarende syntetisk. Dunsoveposer vejer væsentligt mindre end tilsvarende fiberposer, levetiden er længere og endelig er komprimeringsevnen større. Men hvis du ikke kan holde din dunsovepose tør, vil dunene klaske sammen og den vil ikke kunne holde din kropsvarme tilbage i et tilstrækkeligt omfang! 

Langt de fleste kvalitetssoveposer med dunfyld er dog lavet med et mere eller mindre vandafvisende ydermateriale, ligesom dunfyldet kan være imprægneret, hvilket betyder, at man med en lille smule påpasselighed kan bruge sin dunsovepose til langt det meste. Alternativt findes der forskellige overtræk til soveposen, som effektivt holder fugten ude. 

Men hvad nu hvis dunsoveposen er blevet våd? Én ting er at skulle kæmpe sig igennem en enkelt nats tænderklaprende lidelser, som man måske godt kan smile af, når man først er kommet hjem, men helt anderledes er det, hvis en gennemblødt dunsovepose risikerer at bringe dig i en livstruende situation, hvor du det meste af tiden er langt fra et varmt brusebad! I sådanne tilfælde, hvor der er overhængende fare for en meget våd sovepose, vil en god kunstfiberpose være et bedre valg, men - og det er et stort men: Kunstfiberposer fylder som nævnt væsentligt mere, ligesom de er noget tungere end dunsoveposerne!

 


FIBERSOVEPOSE

Soveposer med fyld af kunstfiber er konstrueret med enten korte og grovere fiberstrå, der er samlet i mindre måtter eller store flager af næsten uendeligt lange og meget fine fibre, hvor man har forsøgt at tilstræbe dunfyldets egenskaber i forhold til vægt, bæreevne og pakkevolumen. 

De korte fiberstrå, der samles til større måtter, kræver en del syninger, for at fyldet ikke skal forskubbe sig. Det betyder, at materialets bæreevne ikke kan udnyttes maksimalt, og at der skal bruges væsentligt mere af den isolerende kunstfiber, sammenlignet med fiberposer, hvor fyldet udgøres af store flager, som blot punktvist skal fikseres. Derfor er soveposerne med fyld af kortere fiberstrå tungere, ligesom de fylder noget mere, end soveposerne med fyld af tynde og fine fibermåtter. Til gengæld er de billige.

Fibersoveposerne fra fx Robens og Sea to Summit er eksempler på nogle fibersoveposer, der er konstrueret helt uden gennemsyninger mellem inder- og yderpose. Her benyttes lange og helt fine fibre, der er vredet og snoet for at få en bedre bæreevne - altså binde så meget isolerende luft som muligt. Denne type sovepose behøver ikke gennemsyninger, men blot forskudte syninger ind- og udvendigt, der holder fiberfyldet på plads.

I løbet af en årrække vil alle fibersoveposer dog klappe sammen og gradvist miste deres isolerende egenskaber. Dette sker væsentligt langsommere for dunsoveposer. Den almindelige opfattelse af, at fiberposer holder længere end dunposer, er altså forkert! 

Men for dig, der måske ikke bruger din sovepose flere uger om året og derfor ikke vil ofre en mindre formue på din sovepose, er kunstfiberposen det helt rigtige valg. Eller går din næste rejse et sted hen, hvor der er en overhængende fare for, at din sovepose vil blive udsat for fugt eller vand, har kunstfiberposen også en fordel fremfor dunsoveposen. Den silikoniserede kunstfiber vil nemlig ikke klappe sammen i samme omfang som dun, dersom den udsættes for fugt i større mængder, og desuden har man (hvis vejret arter sig, naturligvis) mulighed for at tørre sin kunstfiberpose undervejs på turen - det gør man ikke med en gennemblødt dunsovepose! 

 


DUNSOVEPOSE

Dunposer er generelt lidt dyrere end fiberposer, men til gengæld er der mange fordele ved dem: Dun er alle syntetiske fibre overlegen, når det gælder isoleringsevnen i forhold til fyldmængden. Desuden er dunposer bedre varmeregulerende, fylder mindre, vejer mindre og har som nævnt en noget længere levetid end fiberposer. 

Grunden til dunposernes lidt højere pris er, at de er mere komplekse og tager længere tid at fremstille end fiberposer. Ser du på prisen på dunposen i forhold til dens levetid, er der dog ingen tvivl om, at investeringen i løbet af få år har tjent sig selv ind. 

Fyldet i de mest eksklusive soveposer er af dun, som har den store fordel, at det binder en fantastisk mængde luft i forhold til vægten. Kvaliteten af dun afhænger af fire væsentlige faktorer: For det første afspejles kvaliteten af, om dunene stammer fra ænder eller gæs, og om de er fra fugle i bur eller fra fritgående fugle. Herudover er behandlingen af dunene afgørende for deres kvalitet. Rengøring og forkert vask af de rå dun kan både betyde forringet kvalitet og kortere levetid. Desuden har det betydning, hvorfra i verden dunene stammer: Eksempelvis er dun fra Frankrig og Østeuropa som regel af en højere standard end dun fra Kina. 

Konstruktionen af dunsoveposer

Konstruktionen af dunsoveposen er i sig selv ikke den store videnskab. Man syer yder- og inderposen sammen og fylder noget dun i midten. For at undgå, at dunene falder ned i fodenden eller om i siden af posen, skal der mellem yder- og inderpose fastsyes en række paneler, der danner den nødvendige bokskonstruktion, som giver de lukkede dunfyldte kanaler. Disse kanaler kan som udgangspunkt så være med skråtstillede mellemvægge, lodrette mellemvægge eller med trapezformede eller V-formede kamre. Producenterne bruger i vid udstrækning kombinationer af de nævnte kanalkonstruktioner, afhængigt af, hvor der er behov for maksimal fiksering af dunene. 

Og der bliver i sandhed talt rigtig meget om disse forskellige konstruktionsteknikker, for de har alle deres fordele og ulemper. Den mest simple konstruktion, som er den med de lodrette mellemvægge, er den letteste (som derfor oftest ses i de helt lette sommersoveposer), medens de V-formede kamre giver bedst fiksering af dunene. Det er vores klare opfattelse, at man bør investere i det bedst mulige dunfyld, fremfor ordinær dunkvalitet og marginalt bedre konstruktionsteknik. Hvis du investerer en lille bid mere i dunkvaliteten, vil det ikke gå helt galt!

 

SOVEPOSENS FACON - HVAD SKAL MAN VÆLGE?

Soveposer laves typisk i to faconer, nemlig den rektangulære tæppeposefacon og mumiefaconen. Tæppeposerne er de mest behagelige at ligge i (sengen derhjemme er jo heller ikke mumieformet), men til mere krævende brug er de helt udelukket. Disse soveposer er ofte udstyret med en lang lynlås, der går hele vejen ned under fodenden og kan derfor åbnes helt som ét stort tæppe. Problemet med sådan en konstruktion er, at der vil være et for stort varmetab gennem lynlåsen i bunden og et andet problem er, at den rektangulære facon afstedkommer for meget overskudsluft indeni posen, og da soveposen ikke i sig selv varmer, men blot holder kropsvarmen tilbage, vil det betyde et for stort energitab. Og jo større og mere rummelig soveposen er, desto tungere og mindre kompakt bliver den i sagens natur også! 

På baggrund af disse faktorer begyndte man at udvikle soveposer med mumiefacon. Allerede i helt gamle dage fandt arktiske eventyrere og bjergbestigere ud af, at hvis de minimerede overskudsluften i den rektangulære sovepose ved at skære den ind og sy den i siden og i det hele taget tilstræbe, at soveposen fik samme facon som kroppen, ville vægten og pakkevolumen reduceres, ligesom poserne ville blive varmere at ligge i. Derfor er mumiefaconen den oftest anvendte facon og er derfor i dag kendetegnende for den moderne sovepose.

Men flere faconer er kommet til for at imødekomme den enkeltes behov: Den formsyede eller anatomiske, hvor man har gjort alt for at holde vægt og pakkevolumen nede, ligesom den mere ovale eller æggeformede tilgodeser hende eller ham, der bare gerne vil have lidt ekstra god plads i soveposen.


Hvilken facon foretrækker du?

 

Vi håber du nu er klar til at finde din næste sovepose. Har du yderligere spørgsmål er du velkommen til at ringe eller skrive os en mail. Vi sidder klar til at hjælpe dig og bestræber os altid på at finde netop det produkt der passer dine ønsker og behov. Kommer du forbi Odense står vores dygtige medarbejdere også klar til at hjælpe dig, så du kommer hjem med den helt rette sovepose.

den 07. september 2021 // Udgivet af Morten Albæk
Hvilken sovepose skal jeg vælge?

Når man har besluttet sig for at investere i en dun- eller fibersovepose og oveni købet måske skal købe den online, er der naturligvis en række faktorer, man bør tage med i sine overvejelser inden købet. Hvad skal man være opmærksom på og hvordan sammenligner man umiddelbart soveposernes materialevalg og egenskaber? Før man vælger sin sovepose, skal man have gjort op med sig selv, under hvilke forhold soveposen skal bruges. Køb den ikke kun med henblik på den forestående tur, men hav med i dine overvejelser, at en kvalitetssovepose vil holde i mange år og at den derfor bør have et så bredt anvendelsesområde som overhovedet muligt. Skal soveposen bruges i fugtige snehuler, kondensfyldte telte, på varme sommernætter, forblæste klippehylder eller under bivuakken på skovturen? Det er svært - man vil jo gerne have en sovepose, der kan bruges til det hele! 

VÆLG DET RETTE FYLD - DUN vs FIBER

Et godt sted at starte, når du skal ud at have en ny sovepose, er at kigge på fyldet i soveposen. Dette er én af de væsentligste beslutninger, man skal tage, inden indkøbet af den kostbare sovepose foretages. Valget står altså mellem dun eller kunstfiber. Soveposens isoleringsevne afhænger af, hvor meget luft fyldet er i stand til at binde. Sammenlignet med syntetiske fibre, binder dun mere luft i forhold til vægten. Desuden er dun bedre til at regulere varmen end kunstfiber. Dette betyder, at du kan bruge den samme dunsovepose under langt flere temperaturforhold end en tilsvarende syntetisk. Dunsoveposer vejer væsentligt mindre end tilsvarende fiberposer, levetiden er længere og endelig er komprimeringsevnen større. Men hvis du ikke kan holde din dunsovepose tør, vil dunene klaske sammen og den vil ikke kunne holde din kropsvarme tilbage i et tilstrækkeligt omfang! 

Langt de fleste kvalitetssoveposer med dunfyld er dog lavet med et mere eller mindre vandafvisende ydermateriale, ligesom dunfyldet kan være imprægneret, hvilket betyder, at man med en lille smule påpasselighed kan bruge sin dunsovepose til langt det meste. Alternativt findes der forskellige overtræk til soveposen, som effektivt holder fugten ude. 

Men hvad nu hvis dunsoveposen er blevet våd? Én ting er at skulle kæmpe sig igennem en enkelt nats tænderklaprende lidelser, som man måske godt kan smile af, når man først er kommet hjem, men helt anderledes er det, hvis en gennemblødt dunsovepose risikerer at bringe dig i en livstruende situation, hvor du det meste af tiden er langt fra et varmt brusebad! I sådanne tilfælde, hvor der er overhængende fare for en meget våd sovepose, vil en god kunstfiberpose være et bedre valg, men - og det er et stort men: Kunstfiberposer fylder som nævnt væsentligt mere, ligesom de er noget tungere end dunsoveposerne!

 


FIBERSOVEPOSER

Soveposer med fyld af kunstfiber er konstrueret med enten korte og grovere fiberstrå, der er samlet i mindre måtter eller store flager af næsten uendeligt lange og meget fine fibre, hvor man har forsøgt at tilstræbe dunfyldets egenskaber i forhold til vægt, bæreevne og pakkevolumen. 

De korte fiberstrå, der samles til større måtter, kræver en del syninger, for at fyldet ikke skal forskubbe sig. Det betyder, at materialets bæreevne ikke kan udnyttes maksimalt, og at der skal bruges væsentligt mere af den isolerende kunstfiber, sammenlignet med fiberposer, hvor fyldet udgøres af store flager, som blot punktvist skal fikseres. Derfor er soveposerne med fyld af kortere fiberstrå tungere, ligesom de fylder noget mere, end soveposerne med fyld af tynde og fine fibermåtter. Til gengæld er de billige.

Fibersoveposerne fra fx Robens og Sea to Summit er eksempler på nogle fibersoveposer, der er konstrueret helt uden gennemsyninger mellem inder- og yderpose. Her benyttes lange og helt fine fibre, der er vredet og snoet for at få en bedre bæreevne - altså binde så meget isolerende luft som muligt. Denne type sovepose behøver ikke gennemsyninger, men blot forskudte syninger ind- og udvendigt, der holder fiberfyldet på plads.

I løbet af en årrække vil alle fibersoveposer dog klappe sammen og gradvist miste deres isolerende egenskaber. Dette sker væsentligt langsommere for dunsoveposer. Den almindelige opfattelse af, at fiberposer holder længere end dunposer, er altså forkert! 

Men for dig, der måske ikke bruger din sovepose flere uger om året og derfor ikke vil ofre en mindre formue på din sovepose, er kunstfiberposen det helt rigtige valg. Eller går din næste rejse et sted hen, hvor der er en overhængende fare for, at din sovepose vil blive udsat for fugt eller vand, har kunstfiberposen også en fordel fremfor dunsoveposen. Den silikoniserede kunstfiber vil nemlig ikke klappe sammen i samme omfang som dun, dersom den udsættes for fugt i større mængder, og desuden har man (hvis vejret arter sig, naturligvis) mulighed for at tørre sin kunstfiberpose undervejs på turen - det gør man ikke med en gennemblødt dunsovepose! 

 


DUNSOVEPOSER

Dunposer er generelt lidt dyrere end fiberposer, men til gengæld er der mange fordele ved dem: Dun er alle syntetiske fibre overlegen, når det gælder isoleringsevnen i forhold til fyldmængden. Desuden er dunposer bedre varmeregulerende, fylder mindre, vejer mindre og har som nævnt en noget længere levetid end fiberposer. 

Grunden til dunposernes lidt højere pris er, at de er mere komplekse og tager længere tid at fremstille end fiberposer. Ser du på prisen på dunposen i forhold til dens levetid, er der dog ingen tvivl om, at investeringen i løbet af få år har tjent sig selv ind. 

Fyldet i de mest eksklusive soveposer er af dun, som har den store fordel, at det binder en fantastisk mængde luft i forhold til vægten. Kvaliteten af dun afhænger af fire væsentlige faktorer: For det første afspejles kvaliteten af, om dunene stammer fra ænder eller gæs, og om de er fra fugle i bur eller fra fritgående fugle. Herudover er behandlingen af dunene afgørende for deres kvalitet. Rengøring og forkert vask af de rå dun kan både betyde forringet kvalitet og kortere levetid. Desuden har det betydning, hvorfra i verden dunene stammer: Eksempelvis er dun fra Frankrig og Østeuropa som regel af en højere standard end dun fra Kina. 

Konstruktionen af dunsoveposer

Konstruktionen af dunsoveposen er i sig selv ikke den store videnskab. Man syer yder- og inderposen sammen og fylder noget dun i midten. For at undgå, at dunene falder ned i fodenden eller om i siden af posen, skal der mellem yder- og inderpose fastsyes en række paneler, der danner den nødvendige bokskonstruktion, som giver de lukkede dunfyldte kanaler. Disse kanaler kan som udgangspunkt så være med skråtstillede mellemvægge, lodrette mellemvægge eller med trapezformede eller V-formede kamre. Producenterne bruger i vid udstrækning kombinationer af de nævnte kanalkonstruktioner, afhængigt af, hvor der er behov for maksimal fiksering af dunene. 

Og der bliver i sandhed talt rigtig meget om disse forskellige konstruktionsteknikker, for de har alle deres fordele og ulemper. Den mest simple konstruktion, som er den med de lodrette mellemvægge, er den letteste (som derfor oftest ses i de helt lette sommersoveposer), medens de V-formede kamre giver bedst fiksering af dunene. Det er vores klare opfattelse, at man bør investere i det bedst mulige dunfyld, fremfor ordinær dunkvalitet og marginalt bedre konstruktionsteknik. Hvis du investerer en lille bid mere i dunkvaliteten, vil det ikke gå helt galt!

 

SOVEPOSENS FACON - HVAD SKAL MAN VÆLGE? 

Soveposer laves typisk i to faconer, nemlig den rektangulære tæppeposefacon og mumiefaconen. Tæppeposerne er de mest behagelige at ligge i (sengen derhjemme er jo heller ikke mumieformet), men til mere krævende brug er de helt udelukket. Disse soveposer er ofte udstyret med en lang lynlås, der går hele vejen ned under fodenden og kan derfor åbnes helt som ét stort tæppe. Problemet med sådan en konstruktion er, at der vil være et for stort varmetab gennem lynlåsen i bunden og et andet problem er, at den rektangulære facon afstedkommer for meget overskudsluft indeni posen, og da soveposen ikke i sig selv varmer, men blot holder kropsvarmen tilbage, vil det betyde et for stort energitab. Og jo større og mere rummelig soveposen er, desto tungere og mindre kompakt bliver den i sagens natur også! 

På baggrund af disse faktorer begyndte man at udvikle soveposer med mumiefacon. Allerede i helt gamle dage fandt arktiske eventyrere og bjergbestigere ud af, at hvis de minimerede overskudsluften i den rektangulære sovepose ved at skære den ind og sy den i siden og i det hele taget tilstræbe, at soveposen fik samme facon som kroppen, ville vægten og pakkevolumen reduceres, ligesom poserne ville blive varmere at ligge i. Derfor er mumiefaconen den oftest anvendte facon og er derfor i dag kendetegnende for den moderne sovepose.

Men flere faconer er kommet til for at imødekomme den enkeltes behov: Den formsyede eller anatomiske, hvor man har gjort alt for at holde vægt og pakkevolumen nede, ligesom den mere ovale eller æggeformede tilgodeser hende eller ham, der bare gerne vil have lidt ekstra god plads i soveposen.


Hvilken facon foretrækker du?

 

Vi håber du nu er klar til at finde din næste sovepose. Har du yderligere spørgsmål er du velkommen til at ringe eller skrive os en mail. Vi sidder klar til at hjælpe dig og bestræber os altid på at finde netop det produkt der passer dine ønsker og behov. Kommer du forbi Odense står vores dygtige medarbejdere også klar til at hjælpe dig, så du kommer hjem med den helt rette sovepose.

 

Lagerstatus

Prismatch

Log ind

Glemt password?