Ikke medlem? Tilmelding
Indtast din e-mail og vi sender dig en engangskode, som du kan bruge til at logge ind med. Når du er logget ind kan du ændre dit password.
Bemærk: Engangskoden er kun gældende i 15 min.
Indtast den modtaget engangskode. Når du er logget ind kan du ændre din adgangskode.
den 23. marts 2023 // Udgivet af Regine Prein
Til udendørs madlavning er gryder og pander af støbejern helt fantastiske! Støbejern er yderst robust, solidt og pålideligt og kan klare utrolig høj varme fra et bål, samtidig med, at det holder virkelig godt på varmen. Du kan både bruge støbejern, når du laver mad i det fri og derhjemme, og på alle typer af kogeplader og i ovnen. Derfor er støbejernsgryder og -pander enestående til at tilberede alt fra simreretter, pizza, brød og meget mere.
Petromax’ støbejernsgryde Dutch Oven er en robust og holdbar gryde, som kan holde i mange år med den rette pleje og vedligeholdelse. I dette blogindlæg gennemgår vi alt fra, hvad du skal gøre før brug af dit støbejernsprodukt, til indbrænding, rengøring og hvordan du kan give liv til en slidt støbejernsgryde eller -pande. Vores kollega Gideon viser også, hvordan du kan rengøre din Dutch Oven i det fri sidst i blogindlægget.
Selvom næsten alle nye støbejernsgryder og -pander kommer indbrændt fra producenten, anbefaler vi, at du starter med at smøre produktet ind i neutral madolie i et eller flere lag. For at opnå det bedste resultat, bør du lade olien trænge godt ind i produktet ved at brænde olien stille og roligt ind i støbejernet over bålet eller i ovnen. Lad produktet køle helt ned, før du tilbereder mad i dit støbejernsprodukt for første gang.
Overfladen på et støbejernsprodukt fra Petromax består af mikroskopiske små huller. Disse huller binder olien, når olien opvarmes og skaber en glat, plastiklignende overflade. Dette kaldes polymerisering og skaber en form for naturlig non-stick belægning. Denne belægning kan opbygges eller nedbrydes over tid ved hyppig brug og/eller hård rengøring. Når belægningen begynder at blive mat, og maden begynder at sætte sig fast ved normale temperaturer, er det ofte et tegn på, at du bør indbrænde dit støbejern på ny.
trin 1Rengør støbejernsproduktetFjern skidt, snavs og eventuel rust med en børste eller ståluld fugtet med vand og en dråbe mildt vaskemiddel. Skrub hele produktet grundigt igennem, både top, bund, sider, håndtag, indvendigt og udvendigt. Hvis produktet har rustne pletter, skal de skrubbes ned til det blotte metal.
Bemærk: Det er rigtigt, at man skal være varsom med sæbe til rengøring af støbejern. Men det er okay at bruge sæbe til at genopfriske sit støbejern.
trin 2Skyl og tør støbejernsproduktetSkyl produktet grundigt og tør det af. Det er vigtigt, at støbejernet er helt tørt, før du går videre til trin 3.
trin 3Smør støbejernsproduktet ind i olieNår dit støbejernsprodukt er helt tørt og afkølet, skal det smøres ind i olie. Fordel olien med en fnugfri klud i et tyndt lag. Hele produktet, både indvendigt og udvendigt, skal smøres ind i olie. Tør alt overskydende olie af, så produktet igen fremstår tørt.
trin 4Varm støbejernsproduktet opNår dit støbejernsprodukt er tørt, skal det varmes op. Det kan du gøre hjemme i din ovn eller over åben ild. Vær opmærksom på, at produktet vil ryge en del.
trin 5Afkøl og gentagLad produktet køle helt af. Hvis belægningen på dit produkt er blank og non-stick sort, kan du påbegynde madlavningen. Hvis ikke, anbefaler vi at gentage processen. Hvis dit produkt har været meget slidt, kan det tage op til 3-5 gange, før produktet er klart igen.
Første trin i rengøringen er at fjerne eventuelle madrester fra dit støbejernsprodukt. Brug en træspatel, en blød børste eller en skraber sammen med en smule vand. Et godt tip er at rengøre dit støbejern, efter det er afkølet en smule efter madlavningen. En lun gryde eller pande gør rengøringen meget lettere. Hvis dit produkt er blevet helt afkølet, kan du blot hælde vand i produktet og sætte det tilbage på varmen.
Og nu til et emne, der kan dele vandene. Må man bruge sæbe til rengøring af dit støbejern? Ja, i visse mængder. Moderate mængder af mild sæbe skader ikke dit støbejern. Det skyldes, at olien har gennemgået en kemisk reaktion og nu er en polymeriseret blødgjort belægning. Så en lille smule sæbevand vil ikke ødelægge belægningen. MEN som regel er sæbe slet ikke nødvendigt. Varmt vand er ofte alt, hvad du behøver til at fjerne skidt og snavs. Hvis der er brændte madrester, som du ikke kan få af, kan du bruge en blød børste, skraber eller Petromax’ Chain Mail Cleaner samt lidt groft køkkensalt. Så får du som regel bugt med selv svære og hårdtbrændte madrester.
Skyl produktet godt igennem og tør det af. Igen er det vigtigt, at støbejernsproduktet er HELT tørt.
For at pleje og undgå rust på dit støbejernsprodukt, er det vigtigt at smøre produktet med et meget tyndt lag olie. Placer produktet på en varmekilde og varm den forsigtigt op, indtil den begynder at ryge. Tag produktet af varmen og lad det afkøle helt, før du stiller det væk.
Opbevar dit støbejernsprodukt et tørt sted væk fra direkte sollys og fugt.
Ved at følge ovenstående hver gang, du har brugt dit støbejernsprodukt, vil det give dig mange års - hvis ikke livstid - glæde og god madlavning.
Støbejern er imprægneret med olie, som giver produktet en naturlig non-stick belægning. Denne belægning kan nedbrydes over tid, hvis du fx:
Heldigvis kan du altid genoprette belægningen på dit støbejern.
Start med at fylde bunden af din gryde eller pande med groft køkkensalt. Lad produktet stå i ca. 30 minutter over en varmekilde, gerne udendørs da det kan ryge en del, mens du jævnligt rører rundt. Efter 30 minutter vasker du produktet af med vand og en blød børste, lader det tørre helt og smører det ind i olie. Efterfølgende indbrænder du produktet ud fra ovenstående fremgangsmåde.
Læs også:
Gennemgang af Dutch Oven modeller
Pizza på Dutch Oven (video)
1. Rengør dit produkt hyppigt.2. Opbevarer dit produkt uden grundig aftørring, så produktet danner rust.3. Ofte tilbereder mad med syreholdige fødevarer.
Jo oftere du bruger dit støbejern, desto nemmere er det at opretholde belægningen.
Forvarm din støbejernsgryde eller -pande for at undgå, at maden brænder fast under madlavning.
Brug altid lidt fedtstof, når du laver mad i dit støbejernsprodukt.
Undgå alt for syreholdige fødevarer, da det over tid vil nedbryde belægningen.
Undgå at bruge metalredskaber, da de kan beskadige belægningen.
Petromax
Prismatch
Hurtig levering
Udvidet returret
e-mærket