Ikke medlem? Tilmelding
Indtast din e-mail og vi sender dig en engangskode, som du kan bruge til at logge ind med. Når du er logget ind kan du ændre dit password.
Bemærk: Engangskoden er kun gældende i 15 min.
Indtast den modtaget engangskode. Når du er logget ind kan du ændre din adgangskode.
den 09. september 2021 // Udgivet af Morten Albæk
Den klassiske måde at gradere en sovepose på er baseret på, i hvilke sæsoner posen kan anvendes. For sælgeren i forretningen og for internetbutikken er dette relativt enkelt: Ensæsonspose = sommersovepose, tosæsonerspose = sent forår til tidligt efterår, tresæsonerspose = forår, sommer og efterår, firesæsonerspose = vinter og endelig femsæsonersposen = et meget, meget koldt sted!
Systemet er lige til at gå til og ret nemt at forstå, men desværre også nemt at misbruge! For selvfølgelig er der forskel på en forårstur herhjemme og en højfjeldstur i Norge i samme periode. Derfor har vi i Friluftslageret valgt at inddele vores soveposer (baseret på komforttemperatur for mænd - EN 13537) i tre forskellige kategorier, hver med deres temperaturområde. Det synes vi alt andet lige er nemmere at forholde sig til. Men du skal virkelig huske på, at det er meget individuelt, hvor varmt, man har det i en sovepose. Selvom de nye europæiske standarder foreskriver, at en given sovepose har en komforttemperatur for kvinder på frysepunktet, medens den for mænd er -5˚C, er det slet ikke sikkert, at alle kan holde varmen ved de angivne temperaturgrænser. Der er jo forskel på, hvor kuldskær man er, og som udgangspunkt fryser kvinder nemmere om natten end mænd.
TO SÆSONERS KIT
TRE SÆSONERS KIT
FIRE SÆSONERS KIT
Kroppen arbejder som bekendt bedst ved en konstant kropstemperatur på omkring 37°C. Maden du spiser i løbet af dagen er brændstoffet til den forbrænding i kroppen, der giver energi til at opretholde den nødvendige varme. Ved fysisk aktivitet øges kroppens forbrænding og varmeproduktionen vokser. Hvis din kropstemperatur af den ene eller anden grund falder, vil din krop prøve at reducere tabet ved for eksempel at danne gåsehud i områder med direkte kontakt til luften og kroppen vil prøve at øge varmeproduktionen. Skælven og klaprende tænder er andre eksempler på kroppens måder at øge forbrændingen - og dermed varmeproduktionen - på.
Kroppens varmetab kan ske på fire forskellige måder: 1. Stråling. Udstråling af varme fra steder på kroppen, der ikke er tildækket.
2. Fordampning. Dels via åndedræt og dels ved, at sveden på huden fordamper. Det kan du især mærke, når du holder pause i fugtigt tøj.
3. Luftstrømning (konvektion). Når kold luft strømmer ind og erstatter det varme luftlag, der ligger nærmest huden. Det kan du mærke, når du er ude i hård vind uden vindtæt tøj.
4. Afledning (konduktion). Det er varmetabet fra kroppen til omgivelserne. For eksempel er jorden, du sidder, ligger eller står på ofte meget kold og stjæler din kropsvarme. Det kan du mærke, hvis din sovepose eller dit liggeunderlag er for dårligt. Der skal være en hvis balance mellem varmeproduktion og varmetab, for at din krop kan opretholde den optimale temperatur. Hvis varmetabet er for stort, må du tage noget mere tøj på, eller du må bevæge dig lidt rundt for at øge forbrændingen. Er varmeproduktionen for stor, må du tage et lag tøj af eller åbne din sovepose for at få noget luft. Dit tøj skal kunne yde maksimal beskyttelse mod vind og vejr og samtidig have evnen til at bortlede overskudsvarme uden for meget varmetab.Det skal understreges, at din sovepose i sig selv ikke varmer betydeligt, men blot holder kroppens varme tilbage. Derfor er det meget vigtigt, at du har godt gang i blodomløbet inden du lægger dig i soveposen. Det nytter ikke først at sidde og hygge foran bålet og lade din kropstemperatur falde, for umiddelbart herefter at hoppe direkte ind i din kolde sovepose. Der skal gang i kredsløbet, enten ved en række englehop, kuskeslag eller rask løb omkring teltet. Og sørg for ikke at gå sulten i seng! Hvis kraftværket mangler brændstof, bliver de perifære kunder - som hænder og fødder - først sorteret fra. Af denne grund er det en rigtig god idé at medbringe varme sokker, tynde handsker og en hue - også på sommerturene - for fryser man først om hovedet, varer det ikke længe, førend resten af kroppen begynder at fryse. Det er alt andet lige nemmere at have det lidt for varmt i løbet af natten, og så smide hue eller handsker, end det er at skulle ud af soveposen, trække i noget varmere tøj og så få gang i blodomløbet! Og så nytter det ikke at have en dyr sovepose, hvis liggeunderlaget er for ringe! Soveposen presses sammen mod liggeunderlaget, og hvis liggeunderlaget ikke er af en ordentlig kvalitet, vil kuldegennemslaget fra jorden indfinde sig meget hurtigt - og så bliver man bare kold! Og derfor finder du kun kvalitetsunderlag i Friluftslageret.
Læs vores guide til hvordan du vælger den rette sovepose til netop dine behov.
Den klassiske måde at gradere en sovepose på er baseret på, i hvilke sæsoner posen kan anvendes. For sælgeren i forretningen og for internetbutikken er dette relativt enkelt: Ensæsonspose = sommersovepose, tosæsonerspose = sent forår til tidligt efterår, tresæsonerspose = forår, sommer og efterår, firesæsonerspose = vinter og endelig femsæsonersposen = et meget, meget koldt sted! Systemet er lige til at gå til og ret nemt at forstå, men desværre også nemt at misbruge! For selvfølgelig er der forskel på en forårstur herhjemme og en højfjeldstur i Norge i samme periode. Derfor har vi i Friluftslageret valgt at inddele vores soveposer (baseret på komforttemperatur for mænd - EN 13537) i tre forskellige kategorier, hver med deres temperaturområde. Det synes vi alt andet lige er nemmere at forholde sig til. Men du skal virkelig huske på, at det er meget individuelt, hvor varmt, man har det i en sovepose. Selvom de nye europæiske standarder foreskriver, at en given sovepose har en komforttemperatur for kvinder på frysepunktet, medens den for mænd er -5˚C, er det slet ikke sikkert, at alle kan holde varmen ved de angivne temperaturgrænser. Der er jo forskel på, hvor kuldskær man er, og som udgangspunkt fryser kvinder nemmere om natten end mænd.
4. Afledning (konduktion). Det er varmetabet fra kroppen til omgivelserne. For eksempel er jorden, du sidder, ligger eller står på ofte meget kold og stjæler din kropsvarme. Det kan du mærke, hvis din sovepose eller dit liggeunderlag er for dårligt. Der skal være en hvis balance mellem varmeproduktion og varmetab, for at din krop kan opretholde den optimale temperatur. Hvis varmetabet er for stort, må du tage noget mere tøj på, eller du må bevæge dig lidt rundt for at øge forbrændingen. Er varmeproduktionen for stor, må du tage et lag tøj af eller åbne din sovepose for at få noget luft. Dit tøj skal kunne yde maksimal beskyttelse mod vind og vejr og samtidig have evnen til at bortlede overskudsvarme uden for meget varmetab.
Det skal understreges, at din sovepose i sig selv ikke varmer betydeligt, men blot holder kroppens varme tilbage. Derfor er det meget vigtigt, at du har godt gang i blodomløbet inden du lægger dig i soveposen. Det nytter ikke først at sidde og hygge foran bålet og lade din kropstemperatur falde, for umiddelbart herefter at hoppe direkte ind i din kolde sovepose. Der skal gang i kredsløbet, enten ved en række englehop, kuskeslag eller rask løb omkring teltet. Og sørg for ikke at gå sulten i seng! Hvis kraftværket mangler brændstof, bliver de perifære kunder - som hænder og fødder - først sorteret fra. Af denne grund er det en rigtig god idé at medbringe varme sokker, tynde handsker og en hue - også på sommerturene - for fryser man først om hovedet, varer det ikke længe, førend resten af kroppen begynder at fryse. Det er alt andet lige nemmere at have det lidt for varmt i løbet af natten, og så smide hue eller handsker, end det er at skulle ud af soveposen, trække i noget varmere tøj og så få gang i blodomløbet! Og så nytter det ikke at have en dyr sovepose, hvis liggeunderlaget er for ringe! Soveposen presses sammen mod liggeunderlaget, og hvis liggeunderlaget ikke er af en ordentlig kvalitet, vil kuldegennemslaget fra jorden indfinde sig meget hurtigt - og så bliver man bare kold! Og derfor finder du kun kvalitetsunderlag i Friluftslageret.
Prismatch
Hurtig levering
Udvidet returret
e-mærket