Ikke medlem? Tilmelding
Indtast din e-mail og vi sender dig en engangskode, som du kan bruge til at logge ind med. Når du er logget ind kan du ændre dit password.
Bemærk: Engangskoden er kun gældende i 15 min.
Indtast den modtaget engangskode. Når du er logget ind kan du ændre din adgangskode.
den 13. september 2021 // Udgivet af Morten Albæk
Det er nok de færreste, der har beskæftiget sig bare en smule med friluftsliv, som ikke kender Fjällrävens bukser i det legendariske G-1000® -stof. Og dette tekstil har rent faktisk mere end 50 år på bagen! Tilbage i de glade 60'ere var udbuddet af funktionel beklædning nemlig mildest talt begrænset. Skulle man en tur på fjeldet eller i skoven var man mere eller mindre tvunget til at bruge sit almindelige hverdagstøj, der for de flestes vedkommende bestod af en form for denim- eller andre bomuldstekstiler, som hverken var vindtætte endsige vandafvisende, men som hurtigt blev både kolde, våde og tunge. Ærmeafslutninger og bukseben, der frynsede og regntøj, som var omtrent ligeså så åndbart som en presenning. Jo, det var ingen fornøjelse at begive sig på ture i det fri, når vejret var dårligt!
Så det var egentlig ret naturligt, at Åke Nordin, der netop havde startet Fjällräven, så mulighederne i udviklingen af funktionel friluftsbeklædning. Nogle dage inden han skulle på en længere vandretur, fik han øje på en rulle med stof til teltduge. Han fik så den idé, at netop denne blanding af polyester og bomuld måske kunne opfylde kravene til en vindtæt, vandafvisende, let og hurtigttørrende udendørsbeklædning. Der var ikke langt fra tanke til handling, og inden længe havde Åke med sin gamle beklædning som skabelon - og ved hjælp af morfarens skræddersaks - skåret sig nogle stykker stof og efterfølgende syet dem sammen på moderens gamle Singer-maskine. Hermed så de første bukser og jakke fra Fjällräven dagens lys! Og testresultaterne var gode. I de svenske fjelde viste tekstilets egenskaber sig at være praktisk taget perfekte: Det var meget vindresistent, sugede meget lidt vand og så tørrede det hurtigt. Og endelig var det slidstærkt - meget slidstærkt!
Nogle af dem, der havde hørt om Åke Nordin og Fjällrävens slidstærke og funktionelle produkter, var folk i Friluftsfrämjandet, der er en svensk friluftsorganisation, og en gruppe gletsjerforskere med forskellige baggrunde indenfor det alpine miljø. En af dem var Hasse Hellström, der dels havde stor ekspertise om Grønland og dels var en rigtig dygtig klatrer. Han skulle lede en ekspedition til Grønland i 1966 og spurgte Åke Nordin, om han ikke kunne være behjælpelig med beklædning, telte og rygsække og da Åke Nordin så det som en oplagt mulighed for at få testet sit udstyr under de mest krævende forhold, indvilligede han naturligvis i at støtte projektet. Denne ekspedition blev én af Sveriges mest succesfulde ekspeditioner til Grønland og de medbragte produkter blev beskrevet som værende "forbavsende gode". Så ikke nok med, at ekspeditionen resulterede i ny og nyttig viden om gletsjere, så kunne den også afdække, hvordan Fjällrävens beklædning og udstyr klarede sig under ekstreme omstændigheder.
Og denne viden resulterede i introduktionen af den velkendte Greenland Jacket, som Åke Nordin i Fjällrävens produktkatalog i 1968 beskrev som "Den perfekte jakke til vandring og klatring. Anvendt af Hasse Hellström, den velkendte klatrer og grønlandsekspert."
Efter nogle få tilretninger af det oprindelige materiale til teltduge, blev det færdige og voksbehandlede tekstil døbt G-1000® (G for Grønland, forstås). Et meget slidstærkt materiale, der i dag anvendes i størstedelen af Fjällrävens bukser og jakker. Til forskel fra dengang, er det moderne G-1000® -materiale - i alle dets afskygninger - i dag dog fremstillet af organisk bomuld og genindvundet polyester.
Og det, der gør G-1000® -stoffet så alsidigt er, at det kan overfladebehandles efter forholdene. Hvis vejrudsigten varsler ilde vejr med nedbør, imprægneres buksen eller jakken med et ekstra lag Greenland Wax, der fx med et strygejern eller en hårtørrer varmes ind i stoffet, hvorved tekstilet bliver vindtæt og meget, meget vandafvisende. Og omvendt, hvis udsigten byder på strålende vejr, vaskes det meste af voksen ud af stoffet i en almindelig vaskemaskine, så de åndbare egenskaber i tekstilet optimeres.Med andre ord er G-1000® -stoffet det perfekte materiale til fremstilling af beklædning til langt de fleste forhold, hvor vi opholder os ude, og hvor ønsket om vindtæthed og en høj grad af åndbarhed og komfort går forud for absolut vandtæthed.
Og denne viden resulterede i introduktionen af den velkendte Greenland Jacket, som Åke Nordin i Fjällrävens produktkatalog i 1968 beskrev som "Den perfekte jakke til vandring og klatring. Anvendt af Hasse Hellström, den velkendte klatrer og grønlandsekspert." Efter nogle få tilretninger af det oprindelige materiale til teltduge, blev det færdige og voksbehandlede tekstil døbt G-1000® (G for Grønland, forstås). Et meget slidstærkt materiale, der i dag anvendes i størstedelen af Fjällrävens bukser og jakker. Til forskel fra dengang, er det moderne G-1000® -materiale - i alle dets afskygninger - i dag dog fremstillet af organisk bomuld og genindvundet polyester.Og det, der gør G-1000® -stoffet så alsidigt er, at det kan overfladebehandles efter forholdene. Hvis vejrudsigten varsler ilde vejr med nedbør, imprægneres buksen eller jakken med et ekstra lag Greenland Wax, der fx med et strygejern eller en hårtørrer varmes ind i stoffet, hvorved tekstilet bliver vindtæt og meget, meget vandafvisende. Og omvendt, hvis udsigten byder på strålende vejr, vaskes det meste af voksen ud af stoffet i en almindelig vaskemaskine, så de åndbare egenskaber i tekstilet optimeres.Med andre ord er G-1000® -stoffet det perfekte materiale til fremstilling af beklædning til langt de fleste forhold, hvor vi opholder os ude, og hvor ønsket om vindtæthed og en høj grad af åndbarhed og komfort går forud for absolut vandtæthed.
Prismatch
Hurtig levering
Udvidet returret
e-mærket