Produktet er tilføjet kurven
Mennsker der har sat sin tarp op sammen med sit telt i naturen

Udgivet den 28. april 2025

Guide: Tarpology - sådan sætter du din tarp op

Vores ultimative guide til opsætning af en tarp, regler for tarps, samt inspiration i 2025

Der er noget særligt over at slå lejr under åben himmel. I takt med at flere søger ud i naturen, er tarpen blevet fast inventar for både nybegyndere og garvede friluftsentusiaster. Den vejer ikke meget, fylder næsten ingenting og kan give dig ly og læ lige dér, hvor du har brug for det.

I denne guide dykker vi ned i, hvor du må sætte din tarp op, hvordan du gør det i praksis, og hvordan du tilpasser opsætningen efter vejr og terræn. Mangler du stadig den rette tarp til dine ture, kan du også finde vores guide til valg af tarp her.

Tarp, der er sat op på stranden med en teltstang.

Lær din tarp at kende

Når du har fundet den rigtige tarp og pakket tasken, er det tid til at komme ud og få den sat op. Det er her, du for alvor begynder at lære din tarp at kende og finde ud af, hvordan den passer til dine behov. Hvis det er muligt, kan det være en rigtig god idé at øve opsætningen derhjemme først, så du føler dig tryg ved at bruge den ude i naturen. Før du kaster dig ud i opsætningen i det fri, er det dog vigtigt at vide, hvor du må bruge den.

1. Hvor må jeg sætte min tarp op?

I Danmark har du mulighed for at opsætte en tarp i offentlige skove, der tillader fri teltning. Det er vigtigt at udvise respekt for naturen - vær forsigtig, så du ikke beskadiger træer eller buske, når du sætter din tarp op. Hvis du er i private skove, skal du først have tilladelse fra skovens ejer.

Husk de grundlæggende regler, der sikrer, at vi kan bevare naturen:

  • Du må kun overnatte på samme sted én nat.
  • Der må maksimalt opsættes to tarps på samme sted.
  • Opsætningen skal være skjult for beboelsesejendomme.
  • Bål må kun laves på de dedikerede bålpladser.
  • Leave no trace - sørg for, at efterlade pladsen som du fandt den.

Når du har fundet et godt sted til din lejr, kan du begynde at øve dig i at sætte din tarp op.

2. Hvordan sætter jeg min tarp op?

Grundlæggende metoder til at sætte din tarp op

Når du sætter en tarp op, handler det om at skabe et stabilt fundament. Der er tre forskellige typer af primære støttepunkter, som danner udgangspunktet for de fleste tarp-opsætninger:

illustration af en tarp opsætningsmetode med en line mellem to punkter

1. Stram bardun mellem to punkter

En klassisk metode, hvor du spænder en bardun vandret mellem to træer, pæle eller lignende. Tarpen hænges i alle fastgørelsespunkterne tværs over tarpen eller langs en hel side for at skabe et stabilt ly. Denne line kaldes i tarp-lingo for en ridgeline og danner rygraden i mange tarp-opsætninger.

Denne metode giver god fleksibilitet og mulighed for mange forskellige opsætninger. Du kan justere højden alt efter behov og vejr. Metoden er nem at lære, men kræver en del rebsnor og egner sig bedst, hvor der er naturlige forankringspunkter som træer.

illustration af en tarp opsætningsmetode med en diagonal line til ét punkt

2. Diagonalt ophæng til ét punkt

Her fæstnes tarpen i et enkelt højt punkt, fx et træ, mens de øvrige hjørner forankres til jorden. Dette giver en skråtstillet opsætning, der fungerer godt som læ mod vinden. Fordelene ved denne metode er, at man kun skal bruge ét træ, at man skal bruge mindre rebsnor og at det skærmer godt for eventuel vind. Der er oftest lidt mindre plads i shelteret, og det kan føles klaustrofobisk for nogle, men for andre føles mere trygt. Opsætningen er ideel til soloture eller korte overnatninger, hvor du gerne vil slå lejr hurtigt og enkelt.

illustration af en tarp opsætningsmetode med stænger som støttepunkter

3. Direkte fastgørelse til jorden med støttepunkter

Tarpen fastgøres lavt til jorden og løftes med tarpstænger, kraftige grene, vandrestave eller lignende. Denne metode er særligt nyttig i områder uden træer, men kræver lidt øvelse, da stængerne skal forankres ordentligt for at stå stabilt. Har du en meget stor tarp, kan du have brug for en ekstra lang stang - eller binde to sammen for at opnå den nødvendige højde. Er du erfaren i at bygge med rafter, kan du også bygge din struktur med dem og sætte din tarp hen over den.

Disse metoder kan kombineres, afhængigt af terræn og vejrforhold. Herunder finder du eksempler på tarp-opsætninger, der bygger på disse tre metoder.

Sæt din tarp op med en ridgeline mellem to punkter

Her har vi samlet eksempler på metoder til at hænge din tarp op med en ridgeline mellem to punkter. Disse metoder kan ofte også sættes op med støttepunkter såsom teltstænger, kraftige grene, padler eller vandrestave.

A-frame

A-frame er en af de mest kendte og enkle måder at opsætte en tarp som shelter. Den giver effektiv beskyttelse mod sol, regn og vind og er utroligt alsidig. På grund af den enkle opsætning er den ideel som midlertidigt ly under et regnskyl, men den fungerer også som overnatningsshelter - hvad enten du sover på jorden, i en hængekøje eller i et mesh-telt.

 

Sådan sætter du en A-frame op
  1. Fold tarpen på midten og før linen igennem alle fastgørelsespunkterne langs midten, så den kan hænge jævnt på begge sider. Det er også muligt at hænge den diagonalt, især hvis man sover i en hængekøje for at få så meget overdækning som muligt. 
  2. Fastgør linen mellem to punkter med omtrent 2-3 meters afstand, alt afhængig af tarpens størrelse. Dette kan eksempelvis være to træer. Linens højde skal cirka være 140 cm, afhængigt af hvor stejle du ønsker siderne at være. 
  3. Træk tarpens sider ned mod jorden og fastgør dem med pløkker gennem hjørnernes fastgørelsespunkter. Alternativt kan du bruge snore og binde dem fast til sten eller grene, hvis jorden ikke er egnet til pløkker. Vil du have mere ventilation, udsyn eller undgå regn fra den ene side, kan du forlænge den ene side en smule, ved at placere tarpen over linen i stedet for at fæstne den i fastgørelsespunkterne.

 

 

A-frame tarp setup.
Lean-to og windshed tarp setup.

Lean-to & Wind Shed

Lean-to og Wind Shed er to enkle og effektive tarp-opsætninger, der giver god beskyttelse mod vind og regn. Disse konfigurationer er hurtige at sætte op og kræver minimalt udstyr, hvilket gør dem ideelle til hurtige pauser eller overnatninger i naturen. Wind Shed er en krydsning af A-frame og Lean-to. Begge opsætninger sikrer god ventilation og udsyn med deres åbne front, mens den skrånende bagvæg effektivt bortleder regn og vind. Dette setup er særligt velegnet til situationer, hvor du har brug for hurtig beskyttelse eller ønsker at nyde naturen omkring dig.

 

Sådan sætter du et Lean-to eller Wind Shed op 
  1. Find to træer eller støttepunkter med 2-3 meters afstand, afhængigt af din tarps størrelse. Spænd en line (ridgeline) mellem punkterne i en højde af 120-150 cm. Højden justeres efter ønsket hældning på bagvæggen og tarpens størrelse.
  2. For Lean-to: Fastgør hele den ene langside af tarpen til ridgelinen.
    For Wind Shed: Fold tarpen over ridgelinen og fastgør kun den øverste fjerdedel til linen.
  3. Træk den modsatte side af tarpen ud og fastgør den til jorden med pløkker, sten eller andre tunge genstande. Sørg for at tarpen har en vinkel, der effektivt bortleder regn og vind, men stadig giver tilstrækkeligt opholdsrum.
  4. Juster spændingen på tarpen og tilføj eventuelt ekstra barduner for øget stabilitet i blæsevejr.
    Ved Wind Shed-opsætningen skal du udspænde den resterende fjerdedel af tarpen med rebsnor for at danne et tag.

C-Fly & Body Bag

C-Fly er en enkel og smart tarp-opsætning, der er let at opsætte og har ekstra komfort. Den minder om Wind Shed-opsætningen, men adskiller sig ved at have et integreret gulvområde, der fungerer som en isolerende barriere mod fugt og kulde fra jorden. Det betyder, at du kan overnatte uden et separat tarp-underlag - perfekt til dig, der vil rejse let, men stadig sove komfortabelt.

Denne opsætning er også god til blæsevejr, hvis du sørger for at den væggen er placeret mod vinden, og i en vinkel, så vinden glider over tarpen uden at kompromittere tarpens stabilitet.

 

Sådan sætter du C-Fly op
  1. Find et egnet sted og fjern skarpe grene, sten eller andre genstande, der kan beskadige tarpen.
  2. Fold cirka ⅓ eller ¼ af tarpen ud på jorden, dette fungerer som gulv. Fastgør den til jorden med pløkker eller andre tunge genstande. Det giver dig et gulvareal på cirka 75-135 cm i bredden, alt efter hvilken størrelse tarp du bruger. Læg eventuelt et lag blade, mos eller tørret græs under gulvområdet. Det giver en naturlig madras og forbedrer isoleringen mod kulden fra jorden.
  3. Spænd en line mellem to træer i en højde af ca. 75-135 cm (endnu ⅓ eller ¼ ). Afstanden mellem træerne skal svare til tarpens bredde. Læg tarpen over linen, så du enten har ⅓ eller ½ tilbage.
  4. Fastgør den sidste ende af tarpen med snore eller barduner, og fastgør dem i jorden eller til træer. Stram til, så opsætningen er stabil.

Sådan sætter du en Body Bag op

  1. Følg trin 1-3 fra C-Fly opsætningen, men opdel tarpen i tredjedele.
  2. Fastgør siden på den sidste ⅓ med samme pløkker som gulvstykket. Dette skaber et trekantet shelter, der er lukket hele vejen rundt. 
C-fly og body bag tarp setup.
Adirondack tarp setup.

Adirondack

Adirondack-opsætningen giver en rummelig shelter med tre lukkede sider og en åben front, hvilket gør den ideel til længere ophold og giver mulighed for at nyde et bål foran shelteren. Den tilbyder god beskyttelse mod elementerne, samtidig med at den bevarer en følelse af forbindelse med naturen.

 

Sådan sætter du en Adirondack op
  1. Find et egnet sted med to træer eller støttepunkter med ca. 3-4 meters afstand. Sørg for, at området er frit for skarpe genstande.
  2. Spænd en line mellem de to træer i en højde på omkring 140-150 cm.
  3. Fold det ene hjørne af tarpen over linen og fastgør tarpen til linen med fastgørelsespunkterne på midten af de to sider.
  4. Spænd bagsiden ud og sørg for at folde tarpens bund indad med en trekant symmetrisk med den øverste trekant.
  5. Hjørnerne af denne trekant fastgøres til jorden, så siderne, der nu også danner trekanter, flugter med jorden. 
  6. Stræk nu den øverste trekant ud og ned, og fastgør den med rebsnor i jorden.

Sæt din tarp op med en diagonal line

Her har vi samlet eksempler på metoder til at opsætte din tarp med en diagonal line som primær fæstning. Disse metoder kan ofte også sættes op med et støttepunkt.

Diamond Fly / Plough Point / Diamond Point

Diamond fly er en meget populær opsætning, og har derved mange kaldenavne. Det er en simpel opsætning, der effektivt beskytter dig fra blæsevejr, så længe den er placeret korrekt. Den kan opsættes både med en line til et højt støttepunkt, samt med en gren eller en vandrestav.

 

Sådan sætter du en Diamond Fly op
  1. Fold tarpen diagonalt på midten, så den danner en trekant.
  2. Tjek vindens retning. Den side, hvor vinden kommer fra, skal nemlig være forankret tæt til jorden, mens den modsatte side kan hæves for mere plads og udsyn.
  3. Placer det ene spidse hjørne mod vinden og fastgør det sikkert til jorden med en pløk eller en tung genstand.
  4. Brug en ridgeline, en gren, en vandrestav eller en anden støtte til at løfte det modsatte hjørne op, så du får god højde og åbning mod læsiden. Linen kan eksempelvis fastsættes på et træ.
  5. For ekstra stabilitet kan du eventuelt spænde linen fra det forankrede hjørne langs indersiden af den foldede kant op til træet. 
  6. Træk de to øvrige hjørner ud til siderne, så tarpen strammes op, og fastgør dem til jorden med pløkker eller tunge genstande.
  7. Tjek at alle fastgørelser sidder stramt, så tarpen står stabilt og giver optimal beskyttelse mod vind og vejr.
diamond fly, plough point, diamond point tarp setup. Tip til tarpopsætning i regnvejr.
Bivvy bag tarp setup.

Bivvy Bag  

Bivvy Bag shelteret er en hurtig opsætning med ekstra beskyttelse fra jorden grundet det dobbelte underlag. Det skærmer også godt mod vind og blæst, hvis placeret korrekt. Dog er det et shelter med minimal plads, så det passer rigtig godt til en hurtigt afskærmning fra uvejr, eller til letvægts-eventyreren. 

 

Sådan sætter du en Bivvy Bag op
  1. Læg tarpen ned med ydersiden opad. Fastgør det ene hjørne af tarpen til jorden. Sørg for at det forankrede hjørne vender mod vindretningen og at du kan fæstne modsatte hjørne til et træ eller lignende.
  2. Fastgør det ikke-forankrede hjørne med en line til et træ eller en vandrestav. ca. 120 cm højt (justerbart efter tarpens størrelse og ønsket shelterhøjde).
  3. Fold de to overskydende hjørner ind over hinanden under linen for at skabe et dobbelt underlag.
  4. Fastgør de to midterpunkter, på tarpens sider, så siderne er strammet ud.
  5. Stram linen til, så hele tarpen står skarpt. 

Her er det også en god idé at fastgøre snor til linen, for at undgå at regn kommer ind i shelteret. 

Half Pyramid  

En Half Pyramid er en minimalistisk og effektiv ly-konfiguration, der bruger en line og tre fastgjorte hjørner for at skabe en skrå væg, der beskytter mod vind og regn. Den kan bruges alene som et letvægtsshelter eller kombineres med eksempelvis en A-frame for at lukke shelteret mere til.

 

Sådan sætter du en Half Pyramid op
  1. Placér din tarp med det ene hjørne imod det træ, du vil bruge til at fæstne tarpen. Sørg for at vindretningen er fra den modsatte side af tarpen. 
  2. Fastgør de to midtpunkter, der er på siderne længst fra træet.
  3. Hjørnet mellem de to forankrede punkter, folder du ind under tarpen, så det bliver et gulvstykke. 
  4. Fastgør nu hjørnet tættest på træet med en line til træet. Sørg for at de to resterende hjørner flugter med jorden eller ligger på jorden, når du fæstner linen. 
  5. Stram de to resterende hjørner ud og fastgør dem i jorden. Her kan det være du skal folde noget af tarpen indad til gulvstykke, alt afhængig af højden på dit shelter. 
Half pyramid tarp setup.

Sæt din tarp op med støttepunkter

Her har vi samlet eksempler på metoder til at opsætte din tarp med støttepunkter. Disse metoder kan ofte også sættes op med en line mellem to punkter eller med en diagonal line.

Dining Fly tarp setup.

Dining Fly  

En Dining Fly opsætning er en høj A-frame, hvor støttepunkterne er tarpstænger eller lignende i stedet for en ridgeline. Den er alsidig og kan bruges på åbne områder uden træer, og giver plads til ståhøjde inden under. Den bruges ofte til madlavning og spisning under, - deraf navnet - men det er også den mest populære opsætning til bilcamping.

 

Sådan sætter du en Dining Fly op
  1. Læg tarpen fladt på jorden, hvor du ønsker at opsætte dit ly.
  2. Fastgør ca. 1,2 - 1,8 meter lange barduner hver til alle fire hjørner af tarpen. Længden afhænger af hvor højt du ønsker dit shelter. 
  3. Fastgør alle fire barduner ud for hvert hjørne. De bør være cirka 1,5 meter væk fra tarpens hjørner og placeret i en 45-graders vinkel fra hjørnerne.
  4. Find nogle lange stænger eller grene, og bind lange barduner til toppen af dem.
  5. Skub den første stang under tarpen, så den står ved midten af den ene kant. Det hjælper at have en person til at holde denne stang på plads, mens du udfører de næste trin.
  6. Skub den anden stang under tarpen i den anden side. Nu skulle taget på dining flyen være helt hævet.
  7. Fastgør bardunerne fra stængerne i jorden.
  8. Justér bardunerne fra hjørnerne, så tarpen er strammet godt og shelteret står stabilt.

Holden Tent

Holden Tent opsætningen kaldes også for “A-frame closed end”. Det er en smart opsætning, fordi den er simpel, hurtig at sætte op, kræver ikke træer og der er plads til to personer. 

 

Sådan sætter du Holden Tent op
  1. Læg tarpen fladt på jorden og fastgør to hjørner mod vindretningen til jorden. Dette bliver din bagside.
  2. På modsatte side fæstner du en stang i midten af langsiden. Den skal tiltes en smule fremad. Bind en bardun til stangen eller det midterste fastgørelsespunkt på denne side af tarpen. 
  3. Fastgør nu de to resterende hjørner til jorden. Her kan du have brug for hjælp til at holde stangen i mens.
  4. Fastgør nu bardunen fra stangen til jorden så shelteret står stramt og stabilt.
Holden Tent tarp setup.
Bivvy Bag Hunchback tarp setup.

Bivvy Bag Hunchback  

Bivvy Bag Hunchback er en alternativ version af den klassiske Bivvy bBag som nævnt tidligere. Denne version kan sættes op uden træer og lange liner. Og dækker lidt mere for regn og vind, samt sørger for at der ikke løber vand ind langs linen.

 

Sådan sætter du en Bivvy Bag Hunchback op
  1. Slå den op som en Bivvy Bag med en gren eller lignende som støttepunkt. Støttepunktet placerer du i midten lige ud for hvor de to underlag krydses, så den står lodret under den diagonale fold.
  2. Hjørnet fæstner du så med en line til enten jorden eller et træ, så hjørnet peger lidt nedad i stedet for opad. 

3. Brug din tarp i kombination 

En tarp er ikke kun en erstatning for et telt, men også en alsidig tilføjelse til din eksisterende teltopsætning - og den kan endda bruges i kombination med din bil! Kombinationen af et telt og en tarp giver dig det bedste fra begge verdener: beskyttelsen og komforten fra teltet kombineret med den ekstra plads og fleksibilitet fra tarpen. Derved kan du opnå en mere komplet og fleksibel campingoplevelse, der tilpasser sig dine behov uanset vejret eller omgivelserne.

 

Brug tarpen med din bil

En tarp kan være en rigtig god løsning til camping med bil. Du kan fastgøre tarpen til bilen, f.eks. ved hjælp af tagbøjler eller døre, og skabe et overdækket område ved siden af  eller bag bilen.

Tarp sat op med bil som en overdækket terasse.

Brug tarpen med dit telt

Du kan bruge tarpen som et ekstra lag over dit telt for at beskytte mod regn, dug eller stærk sol. Dette kan forlænge teltets levetid og sikre, at det forbliver tørt indeni.

Tarpen kan også fungere som en overdækket veranda eller et madlavningsområde ved siden af eller for enden af teltet. Det giver dig et tørt sted at lave mad, opbevare udstyr eller bare slappe af. På længere ture eller i dårligt vejr er denne ekstra plads værdifuld - den kan gøre lejrlivet både nemmere og langt mere behageligt. Du slipper for at pakke alt væk i teltet ved det mindste regnskyl, og du får en fleksibel base, der kan tilpasses vejret og dine behov.

 

Tarp sat op i forlængelse af telt.

4. Tilpas din opsætning efter vejrforholdene 

Tarpen er et alsidigt stykke udstyr, men for at få mest muligt ud af den, skal du kunne tilpasse opsætningen til de aktuelle vejrforhold. Her er nogle tips til at tackle forskellige situationer:

Varmt og vindstille

  • Hæng tarpen højt for at maksimere ventilationen. Dette skaber et større skyggefuldt område og giver luften mulighed for at cirkulere frit under tarpen.
  • Hvis du bruger en Thermo Tarp fra Bushmen kan du hænge den højt med sølvsiden opad. Dette reflekterer sollyset væk og reducerer temperaturen under tarpen markant. Sørg for, at der er god luftcirkulation, så varmen ikke bare ophobes.
  • Overvej at bruge en åben opsætning som en "Dining Fly" eller en "Lean-to" for at maksimere luftstrømmen.

Blæsende

  • Lav siderne i forskellig længde, og brug den korte side til at lave et fladt tag. Den lange side forankres helt ned til jorden. Dette reducerer vindfanget og øger stabiliteten.
  • Placér den længste side mod vinden, så vinden kan glide hen over tarpen i stedet for at ramme den direkte. Dette mindsker presset på tarpen og forhindrer, at den flår sig løs.
  • Sørg for at bruge ekstra barduner og pløkker for at sikre, at tarpen er godt forankret. Tjek regelmæssigt, at pløkkerne sidder ordentligt fast.
  • Overvej en mere lukket opsætning som en "Bivvy Bag" eller en "Half Pyramid" for maksimal beskyttelse mod vinden.

Regn

  • Lav et stejlt skrånende tag, så nedbøren hurtigt løber af. Undgå vandrette flader, hvor vand kan samle sig og skabe pres på tarpen.
  • Overvej at grave en lille grøft rundt om din lejr for at lede vandet væk.
  • Undgå at røre indersiden af tarpen, da dette kan bryde overfladespændingen og forårsage lækage.

Sne

  • En stejl opsætning er afgørende for at forhindre, at sneen samler sig på tarpen. Jo stejlere vinkel, desto lettere glider sneen af.
  • Vær opmærksom på vægten af sneen og ryst tarpen regelmæssigt for at undgå kollaps. Brug en lang pind eller stang til at skubbe sneen af tarpen uden at beskadige den.
  • Sørg for, at din tarp er stærk nok til at modstå vægten af sneen. Hvis du forventer kraftig snefald, kan det være nødvendigt at forstærke opsætningen med ekstra støttepunkter.

Ustabilt vejr

  • Hvis du forventer skiftende vejrforhold, er det bedst at vælge en alsidig opsætning, der kan tilpasses hurtigt. En "A-frame" eller en "Lean-to" kan justeres efter behov.
  • Hold øje med vejrudsigten og vær forberedt på at ændre din opsætning, hvis forholdene ændrer sig.
  • Sørg for at have ekstra barduner, pløkker og reb med, så du kan reagere hurtigt på uventede situationer.

 

Ved at tage hensyn til vejrforholdene og tilpasse din tarp-opsætning i overensstemmelse hermed, kan du skabe et komfortabelt og sikkert ly, uanset hvad du møder af vejr.

5. Kom afsted og oplev fleksibiliteten med tarps

At bruge en tarp i naturen åbner op for en verden af fleksible og minimalistiske overnatningsmuligheder. Uanset om du er nybegynder eller erfaren friluftsentusiast, kan en tarp tilpasses dine behov og vejrforhold. Fra simple opsætninger som A-frame til mere avancerede shelters som Adirondack, er mulighederne næsten uendelige.

Det er som med alt andet grej - det betaler sig at øve sig hjemmefra. Prøv forskellige opsætninger i haven eller på en nærliggende lejrplads, inden du tager af sted. Når først du har styr på teknikken, har du et fleksibelt ly med i rygsækken, som kan tilpasses næsten alt slags vejr.

Fik du inspiration til en bestemt opsætning, der passer perfekt til din næste tur, men mangler du stadig den rette tarp? Så tag et kig på vores guide til at vælge en tarp, hvor vi hjælper dig med at finde den ideelle type tarp til dine behov.

Og husk at lade naturen være mindst lige så pæn, som da du ankom.

Rigtig god fornøjelse og rigtig god tur!


Vores udvalg af tarps

FAQ

Mennesker der har sat en tarp op med sit telt i naturen.

Udgivet den 28. april 2025 

Guide: Tarpology - sådan sætter du din tarp op

Vores ultimative guide til opsætning af en tarp, regler for tarps, samt inspiration i 2025

Der er noget særligt over at slå lejr under åben himmel. I takt med at flere søger ud i naturen, er tarpen blevet fast inventar for både nybegyndere og garvede friluftsentusiaster. Den vejer ikke meget, fylder næsten ingenting og kan give dig ly og læ lige dér, hvor du har brug for det.

I denne guide dykker vi ned i, hvor du må sætte din tarp op, hvordan du gør det i praksis, og hvordan du tilpasser opsætningen efter vejr og terræn. Mangler du stadig den rette tarp til dine ture, kan du også finde vores guide til valg af tarp her.

Tarp sat op på stranden ved hjælp af en tarpstang.

Lær din tarp at kende

Når du har fundet den rigtige tarp og pakket tasken, er det tid til at komme ud og få den sat op. Det er her, du for alvor begynder at lære din tarp at kende og finde ud af, hvordan den passer til dine behov. Hvis det er muligt, kan det være en rigtig god idé at øve opsætningen derhjemme først, så du føler dig tryg ved at bruge den ude i naturen. Før du kaster dig ud i opsætningen i det fri, er det dog vigtigt at vide, hvor du må bruge den.

1. Hvor må jeg sætte min tarp op?

I Danmark har du mulighed for at opsætte en tarp i offentlige skove, der tillader fri teltning. Det er vigtigt at udvise respekt for naturen - vær forsigtig, så du ikke beskadiger træer eller buske, når du sætter din tarp op. Hvis du er i private skove, skal du først have tilladelse fra skovens ejer.

Husk de grundlæggende regler, der sikrer, at vi kan bevare naturen:

  • Du må kun overnatte på samme sted én nat.
  • Der må maksimalt opsættes to tarps på samme sted.
  • Opsætningen skal være skjult for beboelsesejendomme.
  • Bål må kun laves på de dedikerede bålpladser.
  • Leave no trace - sørg for, at efterlade pladsen som du fandt den.

Når du har fundet et godt sted til din lejr, kan du begynde at øve dig i at sætte din tarp op.

2. Hvordan sætter jeg min tarp op?

Grundlæggende metoder til at sætte din tarp op

Når du sætter en tarp op, handler det om at skabe et stabilt fundament. Der er tre forskellige typer af primære støttepunkter, som danner udgangspunktet for de fleste tarp-opsætninger:

Illustration af en tarp opsætningsmetode med en line mellem to punkter.

1. Stram bardun mellem to punkter

En klassisk metode, hvor du spænder en bardun vandret mellem to træer, pæle eller lignende. Tarpen hænges i alle fastgørelsespunkterne tværs over tarpen eller langs en hel side for at skabe et stabilt ly. Denne line kaldes i tarp-lingo for en ridgeline og danner rygraden i mange tarp-opsætninger.

Denne metode giver god fleksibilitet og mulighed for mange forskellige opsætninger. Du kan justere højden alt efter behov og vejr. Metoden er nem at lære, men kræver en del rebsnor og egner sig bedst, hvor der er naturlige forankringspunkter som træer.

Illustration af en tarp opsætningsmetode med en diagonal line til ét punkt.

2. Diagonalt ophæng til ét punkt

Her fæstnes tarpen i et enkelt højt punkt, fx et træ, mens de øvrige hjørner forankres til jorden. Dette giver en skråtstillet opsætning, der fungerer godt som læ mod vinden. Fordelene ved denne metode er, at man kun skal bruge ét træ, at man skal bruge mindre rebsnor og at det skærmer godt for eventuel vind. Der er oftest lidt mindre plads i shelteret, og det kan føles klaustrofobisk for nogle, men for andre føles mere trygt. Opsætningen er ideel til soloture eller korte overnatninger, hvor du gerne vil slå lejr hurtigt og enkelt.

Illustration af en tarp opsætningsmetode med stænger som støttepunkter.

3. Direkte fastgørelse til jorden med støttepunkter

Tarpen fastgøres lavt til jorden og løftes med tarpstænger, kraftige grene, vandrestave eller lignende. Denne metode er særligt nyttig i områder uden træer, men kræver lidt øvelse, da stængerne skal forankres ordentligt for at stå stabilt. Har du en meget stor tarp, kan du have brug for en ekstra lang stang - eller binde to sammen for at opnå den nødvendige højde. Er du erfaren i at bygge med rafter, kan du også bygge din struktur med dem og sætte din tarp hen over den.

Disse metoder kan kombineres, afhængigt af terræn og vejrforhold. Herunder finder du eksempler på tarp-opsætninger, der bygger på disse tre metoder.

Sæt din tarp op med en ridgeline mellem to punkter

Her har vi samlet eksempler på metoder til at hænge din tarp op med en ridgeline mellem to punkter. Disse metoder kan ofte også sættes op med støttepunkter såsom teltstænger, kraftige grene, padler eller vandrestave.

A-frame tarp setup.

A-frame

A-frame er en af de mest kendte og enkle måder at opsætte en tarp som shelter. Den giver effektiv beskyttelse mod sol, regn og vind og er utroligt alsidig. På grund af den enkle opsætning er den ideel som midlertidigt ly under et regnskyl, men den fungerer også som overnatningsshelter - hvad enten du sover på jorden, i en hængekøje eller i et mesh-telt.

 

Sådan sætter du en A-frame op
  1. Fold tarpen på midten og før linen igennem alle fastgørelsespunkterne langs midten, så den kan hænge jævnt på begge sider. Det er også muligt at hænge den diagonalt, især hvis man sover i en hængekøje for at få så meget overdækning som muligt. 
  2. Fastgør linen mellem to punkter med omtrent 2-3 meters afstand, alt afhængig af tarpens størrelse. Dette kan eksempelvis være to træer. Linens højde skal cirka være 140 cm, afhængigt af hvor stejle du ønsker siderne at være. 
  3. Træk tarpens sider ned mod jorden og fastgør dem med pløkker gennem hjørnernes fastgørelsespunkter. Alternativt kan du bruge snore og binde dem fast til sten eller grene, hvis jorden ikke er egnet til pløkker. Vil du have mere ventilation, udsyn eller undgå regn fra den ene side, kan du forlænge den ene side en smule, ved at placere tarpen over linen i stedet for at fæstne den i fastgørelsespunkterne.

 

 

Lean-to og windshed tarp setup.

Lean-to & wind shed

Lean-to og Wind Shed er to enkle og effektive tarp-opsætninger, der giver god beskyttelse mod vind og regn. Disse konfigurationer er hurtige at sætte op og kræver minimalt udstyr, hvilket gør dem ideelle til hurtige pauser eller overnatninger i naturen. Wind Shed er en krydsning af A-frame og Lean-to. Begge opsætninger sikrer god ventilation og udsyn med deres åbne front, mens den skrånende bagvæg effektivt bortleder regn og vind. Dette setup er særligt velegnet til situationer, hvor du har brug for hurtig beskyttelse eller ønsker at nyde naturen omkring dig.

 

Sådan sætter du et Lean-to eller Wind Shed op
  1. Find to træer eller støttepunkter med 2-3 meters afstand, afhængigt af din tarps størrelse. Spænd en line (ridgeline) mellem punkterne i en højde af 120-150 cm. Højden justeres efter ønsket hældning på bagvæggen og tarpens størrelse.
  2. For Lean-to: Fastgør hele den ene langside af tarpen til ridgelinen.
    For Wind Shed: Fold tarpen over ridgelinen og fastgør kun den øverste fjerdedel til linen.
  3. Træk den modsatte side af tarpen ud og fastgør den til jorden med pløkker, sten eller andre tunge genstande. Sørg for at tarpen har en vinkel, der effektivt bortleder regn og vind, men stadig giver tilstrækkeligt opholdsrum.
  4. Juster spændingen på tarpen og tilføj eventuelt ekstra barduner for øget stabilitet i blæsevejr.
    Ved Wind Shed-opsætningen skal du udspænde den resterende fjerdedel af tarpen med rebsnor for at danne et tag.
C-fly og body bag tarp setup.

C-Fly & Body Bag

C-Fly er en enkel og smart tarp-opsætning, der er let at opsætte og har ekstra komfort. Den minder om Wind Shed-opsætningen, men adskiller sig ved at have et integreret gulvområde, der fungerer som en isolerende barriere mod fugt og kulde fra jorden. Det betyder, at du kan overnatte uden et separat tarp-underlag - perfekt til dig, der vil rejse let, men stadig sove komfortabelt.

Denne opsætning er også god til blæsevejr, hvis du sørger for at den væggen er placeret mod vinden, og i en vinkel, så vinden glider over tarpen uden at kompromittere tarpens stabilitet.

 

Sådan sætter du en C-fly op
  1. Find et egnet sted og fjern skarpe grene, sten eller andre genstande, der kan beskadige tarpen.
  2. Fold cirka ⅓ eller ¼ af tarpen ud på jorden, dette fungerer som gulv. Fastgør den til jorden med pløkker eller andre tunge genstande. Det giver dig et gulvareal på cirka 75-135 cm i bredden, alt efter hvilken størrelse tarp du bruger. Læg eventuelt et lag blade, mos eller tørret græs under gulvområdet. Det giver en naturlig madras og forbedrer isoleringen mod kulden fra jorden.
  3. Spænd en line mellem to træer i en højde af ca. 75-135 cm (endnu ⅓ eller ¼ ). Afstanden mellem træerne skal svare til tarpens bredde. Læg tarpen over linen, så du enten har ⅓ eller ½ tilbage.
  4. Fastgør den sidste ende af tarpen med snore eller barduner, og fastgør dem i jorden eller til træer. Stram til, så opsætningen er stabil.

Sådan sætter du en Body Bag op

  1. Følg trin 1-3 fra C-Fly opsætningen, men opdel tarpen i tredjedele.
  2. Fastgør siden på den sidste ⅓ med samme pløkker som gulvstykket. Dette skaber et trekantet shelter, der er lukket hele vejen rundt. 
Adirondack tarp setup.

Adirondack

Adirondack-opsætningen giver en rummelig shelter med tre lukkede sider og en åben front, hvilket gør den ideel til længere ophold og giver mulighed for at nyde et bål foran shelteren. Den tilbyder god beskyttelse mod elementerne, samtidig med at den bevarer en følelse af forbindelse med naturen.

 

Sådan sætter du en Adirondack op
  1. Find et egnet sted med to træer eller støttepunkter med ca. 3-4 meters afstand. Sørg for, at området er frit for skarpe genstande.
  2. Spænd en line mellem de to træer i en højde på omkring 140-150 cm.
  3. Fold det ene hjørne af tarpen over linen og fastgør tarpen til linen med fastgørelsespunkterne på midten af de to sider.
  4. Spænd bagsiden ud og sørg for at folde tarpens bund indad med en trekant symmetrisk med den øverste trekant.
  5. Hjørnerne af denne trekant fastgøres til jorden, så siderne, der nu også danner trekanter, flugter med jorden. 
  6. Stræk nu den øverste trekant ud og ned, og fastgør den med rebsnor i jorden.

Sæt din tarp op med en diagonal line

Her har vi samlet eksempler på metoder til at opsætte din tarp med en diagonal line som primær fæstning. Disse metoder kan ofte også sættes op med et støttepunkt.

Diamond fly, plough point, diamond point tarp setup. Tip til tarp i regnvejr.

Diamond Fly / Plough Point / Diamond Point

Diamond Fly er en meget populær opsætning, og har derved mange kaldenavne. Det er en simpel opsætning, der effektivt beskytter dig fra blæsevejr, så længe den er placeret korrekt. Den kan opsættes både med en line til et højt støttepunkt, samt med en gren eller en vandrestav.

 

Sådan sætter du en Diamond Fly op
  1. Fold tarpen diagonalt på midten, så den danner en trekant.
  2. Tjek vindens retning. Den side, hvor vinden kommer fra, skal nemlig være forankret tæt til jorden, mens den modsatte side kan hæves for mere plads og udsyn.
  3. Placer det ene spidse hjørne mod vinden og fastgør det sikkert til jorden med en pløk eller en tung genstand.
  4. Brug en ridgeline, en gren, en vandrestav eller en anden støtte til at løfte det modsatte hjørne op, så du får god højde og åbning mod læsiden. Linen kan eksempelvis fastsættes på et træ.
  5. For ekstra stabilitet kan du eventuelt spænde linen fra det forankrede hjørne langs indersiden af den foldede kant op til træet. 
  6. Træk de to øvrige hjørner ud til siderne, så tarpen strammes op, og fastgør dem til jorden med pløkker eller tunge genstande.
  7. Tjek at alle fastgørelser sidder stramt, så tarpen står stabilt og giver optimal beskyttelse mod vind og vejr.
Bivvy Bag tarp setup.

Bivvy Bag  

Bivvy Bag shelteret er en hurtig opsætning med ekstra beskyttelse fra jorden grundet det dobbelte underlag. Det skærmer også godt mod vind og blæst, hvis placeret korrekt. Dog er det et shelter med minimal plads, så det passer rigtig godt til en hurtigt afskærmning fra uvejr, eller til letvægts-eventyreren. 

 

Sådan sætter du en Bivvy Bag op
  1. Læg tarpen ned med ydersiden opad. Fastgør det ene hjørne af tarpen til jorden. Sørg for at det forankrede hjørne vender mod vindretningen og at du kan fæstne modsatte hjørne til et træ eller lignende. 
  2. Fastgør det ikke-forankrede hjørne med en line til et træ eller en vandrestav. ca. 120 cm højt (justerbart efter tarpens størrelse og ønsket shelterhøjde).
  3. Fold de to overskydende hjørner ind over hinanden under linen for at skabe et dobbelt underlag.
  4. Fastgør de to midterpunkter, på tarpens sider, så siderne er strammet ud.
  5. Stram linen til, så hele tarpen står skarpt. 

Her er det også en god idé at fastgøre snor til linen, for at undgå at regn kommer ind i shelteret. 

Half pyramid tarp setup.

Half Pyramid  

En Palf Pyramid er en minimalistisk og effektiv ly-konfiguration, der bruger en line og tre fastgjorte hjørner for at skabe en skrå væg, der beskytter mod vind og regn. Den kan bruges alene som et letvægtsshelter eller kombineres med eksempelvis en A-frame for at lukke shelteret mere til.

 

Sådan sætter du en Half Pyramid op
  1. Placér din tarp med det ene hjørne imod det træ, du vil bruge til at fæstne tarpen. Sørg for at vindretningen er fra den modsatte side af tarpen. 
  2. Fastgør de to midtpunkter, der er på siderne længst fra træet.
  3. Hjørnet mellem de to forankrede punkter, folder du ind under tarpen, så det bliver et gulvstykke. 
  4. Fastgør nu hjørnet tættest på træet med en line til træet. Sørg for at de to resterende hjørner flugter med jorden eller ligger på jorden, når du fæstner linen. 
  5. Stram de to resterende hjørner ud og fastgør dem i jorden. Her kan det være du skal folde noget af tarpen indad til gulvstykke, alt afhængig af højden på dit shelter. 

Sæt din tarp op med støttepunkter

Her har vi samlet eksempler på metoder til at opsætte din tarp med støttepunkter. Disse metoder kan ofte også sættes op med en line mellem to punkter eller med en diagonal line.

Dining Fly tarp setup.

Dining Fly  

En Dining Fly opsætning er en høj A-frame, hvor støttepunkterne er tarpstænger eller lignende i stedet for en ridgeline. Den er alsidig og kan bruges på åbne områder uden træer, og giver plads til ståhøjde inden under. Den bruges ofte til madlavning og spisning under -deraf navnet - men det er også den mest populære opsætning til bilcamping.

 

Sådan sætter du en Dining Fly op
  1. Læg tarpen fladt på jorden, hvor du ønsker at opsætte dit ly.
  2. Fastgør ca. 1,2 - 1,8 meter lange barduner hver til alle fire hjørner af tarpen. Længden afhænger af hvor højt du ønsker dit shelter. 
  3. Fastgør alle fire barduner ud for hvert hjørne. De bør være cirka 1,5 meter væk fra tarpens hjørner og placeret i en 45-graders vinkel fra hjørnerne.
  4. Find nogle lange stænger eller grene, og bind lange barduner til toppen af dem.
  5. Skub den første stang under tarpen, så den står ved midten af den ene kant. Det hjælper at have en person til at holde denne stang på plads, mens du udfører de næste trin.
  6. Skub den anden stang under tarpen i den anden side. Nu skulle taget på dining flyen være helt hævet.
  7. Fastgør bardunerne fra stængerne i jorden.
  8. Justér bardunerne fra hjørnerne, så tarpen er strammet godt og shelteret står stabilt.
Holden Tent tarp setup.

Holden Tent

Holden Tent opsætningen kaldes også for “A-frame closed end”. Det er en smart opsætning, fordi den er simpel, hurtig at sætte op, kræver ikke træer og der er plads til to personer. 

 

Sådan sætter du et Holden Tent op
  1. Læg tarpen fladt på jorden og fastgør to hjørner mod vindretningen til jorden. Dette bliver din bagside.
  2. På modsatte side fæstner du en stang i midten af langsiden. Den skal tiltes en smule fremad. Bind en bardun til stangen eller det midterste fastgørelsespunkt på denne side af tarpen. 
  3. Fastgør nu de to resterende hjørner til jorden. Her kan du have brug for hjælp til at holde stangen i mens.
  4. Fastgør nu bardunen fra stangen til jorden så shelteret står stramt og stabilt.
Bivvy Bag Hunchback tarp setup.

Bivvy Bag Hunchback  

Bivvy Bag Hunchback er en alternativ version af den klassiske Bivvy Bag som nævnt tidligere. Denne version kan sættes op uden træer og lange liner. Og dækker lidt mere for regn og vind, samt sørger for at der ikke løber vand ind langs linen.

 

Sådan sætter du en Bivvy Bag Hunchback op
  1. Slå den op som en Bivvy Bag med en gren eller lignende som støttepunkt. Støttepunktet placerer du i midten lige ud for hvor de to underlag krydses, så den står lodret under den diagonale fold.
  2. Hjørnet fæstner du så med en line til enten jorden eller et træ, så hjørnet peger lidt nedad i stedet for opad. 

3. Brug din tarp i kombination 

Tarp sat op med bil som en overdækket terrasse ved kysten.

En tarp er ikke kun en erstatning for et telt, men også en alsidig tilføjelse til din eksisterende teltopsætning - og den kan endda bruges i kombination med din bil! Kombinationen af et telt og en tarp giver dig det bedste fra begge verdener: beskyttelsen og komforten fra teltet kombineret med den ekstra plads og fleksibilitet fra tarpen. Derved kan du opnå en mere komplet og fleksibel campingoplevelse, der tilpasser sig dine behov uanset vejret eller omgivelserne.

Brug tarpen med din bil

En tarp kan være en rigtig god løsning til camping med bil. Du kan fastgøre tarpen til bilen, f.eks. ved hjælp af tagbøjler eller døre, og skabe et overdækket område ved siden af eller bag bilen.

Tarp sat op i forlængelse af telt.

Brug tarpen med dit telt

Du kan bruge tarpen som et ekstra lag over dit telt for at beskytte mod regn, dug eller stærk sol. Dette kan forlænge teltets levetid og sikre, at det forbliver tørt indeni.

Tarpen kan også fungere som en overdækket veranda eller et madlavningsområde ved siden af eller for enden af teltet. Det giver dig et tørt sted at lave mad, opbevare udstyr eller bare slappe af. På længere ture eller i dårligt vejr er denne ekstra plads værdifuld - den kan gøre lejrlivet både nemmere og langt mere behageligt. Du slipper for at pakke alt væk i teltet ved det mindste regnskyl, og du får en fleksibel base, der kan tilpasses vejret og dine behov.

4. Tilpas din opsætning efter vejrforholdene 

Tarpen er et alsidigt stykke udstyr, men for at få mest muligt ud af den, skal du kunne tilpasse opsætningen til de aktuelle vejrforhold. Her er nogle tips til at tackle forskellige situationer:

Varmt og vindstille

  • Hæng tarpen højt for at maksimere ventilationen. Dette skaber et større skyggefuldt område og giver luften mulighed for at cirkulere frit under tarpen.
  • Hvis du bruger en Thermo tarp fra Bushmen kan du hænge den højt med sølvsiden opad. Dette reflekterer sollyset væk og reducerer temperaturen under tarpen markant. Sørg for, at der er god luftcirkulation, så varmen ikke bare ophobes.
  • Overvej at bruge en åben opsætning som en "Dining Fly" eller en "Lean-to" for at maksimere luftstrømmen.

Blæsende

  • Lav siderne i forskellig længde, og brug den korte side til at lave et fladt tag. Den lange side forankres helt ned til jorden. Dette reducerer vindfanget og øger stabiliteten.
  • Placér den længste side mod vinden, så vinden kan glide hen over tarpen i stedet for at ramme den direkte. Dette mindsker presset på tarpen og forhindrer, at den flår sig løs.
  • Sørg for at bruge ekstra barduner og pløkker for at sikre, at tarpen er godt forankret. Tjek regelmæssigt, at pløkkerne sidder ordentligt fast.
  • Overvej en mere lukket opsætning som en "Bivvy Bag" eller en "Half Pyramid" for maksimal beskyttelse mod vinden.

Regn

  • Lav et stejlt skrånende tag, så nedbøren hurtigt løber af. Undgå vandrette flader, hvor vand kan samle sig og skabe pres på tarpen.
  • Overvej at grave en lille grøft rundt om din lejr for at lede vandet væk.
  • Undgå at røre indersiden af tarpen, da dette kan bryde overfladespændingen og forårsage lækage.

Sne

  • En stejl opsætning er afgørende for at forhindre, at sneen samler sig på tarpen. Jo stejlere vinkel, desto lettere glider sneen af.
  • Vær opmærksom på vægten af sneen og ryst tarpen regelmæssigt for at undgå kollaps. Brug en lang pind eller stang til at skubbe sneen af tarpen uden at beskadige den.
  • Sørg for, at din tarp er stærk nok til at modstå vægten af sneen. Hvis du forventer kraftig snefald, kan det være nødvendigt at forstærke opsætningen med ekstra støttepunkter.

Ustabilt vejr

  • Hvis du forventer skiftende vejrforhold, er det bedst at vælge en alsidig opsætning, der kan tilpasses hurtigt. En "A-frame" eller en "Lean-to" kan justeres efter behov.
  • Hold øje med vejrudsigten og vær forberedt på at ændre din opsætning, hvis forholdene ændrer sig.
  • Sørg for at have ekstra barduner, pløkker og reb med, så du kan reagere hurtigt på uventede situationer.

 

Ved at tage hensyn til vejrforholdene og tilpasse din tarp-opsætning i overensstemmelse hermed, kan du skabe et komfortabelt og sikkert ly, uanset hvad du møder af vejr.

5. Kom afsted og oplev fleksibiliteten med tarps

At bruge en tarp i naturen åbner op for en verden af fleksible og minimalistiske overnatningsmuligheder. Uanset om du er nybegynder eller erfaren friluftsentusiast, kan en tarp tilpasses dine behov og vejrforhold. Fra simple opsætninger som A-frame til mere avancerede shelters som Adirondack, er mulighederne næsten uendelige.

Det er som med alt andet grej - det betaler sig at øve sig hjemmefra. Prøv forskellige opsætninger i haven eller på en nærliggende lejrplads, inden du tager af sted. Når først du har styr på teknikken, har du et fleksibelt ly med i rygsækken, som kan tilpasses næsten alt slags vejr.

Fik du inspiration til en bestemt opsætning, der passer perfekt til din næste tur, men mangler du stadig den rette tarp? Så tag et kig på vores guide til at vælge en tarp, hvor vi hjælper dig med at finde den ideelle type tarp til dine behov.

Og husk at lade naturen være mindst lige så pæn, som da du ankom.
Rigtig god fornøjelse og rigtig god tur!

 

Vores udvalg af tarps

FAQ

Du må sætte din tarp op i offentlige skove med fri teltning samt på dedikerede lejrpladser. Husk altid at følge reglerne om "Leave No Trace" og respektere privat ejendom.

Sørg for at fastgøre tarpen stramt med barduner og pløkker. Placer den lavt mod vinden, brug stærke fastgørelsespunkter, og vælg en opsætning som Diamond Fly, Bivvy Bag eller Lean-to for ekstra stabilitet.

Til en standard tarp på 3x3 meter anbefales mindst 10 meter rebsnor. Det giver dig fleksibilitet til forskellige opsætninger og justeringer i terrænet.

  • En ridgeline er den snor, der spændes ud mellem to punkter (f.eks. træer) og danner "rygraden" i mange tarp-opsætninger. Tarpen hænges over ridgelinen eller igennem fastgørelsespunkterne på tarpen.

  • Sørg for at tarpen har en god hældning, så vandet ledes væk. Undgå at tarpen rører jorden, da det kan trække vand ind. Lav en dryp-snor på ridgelinen for at undgå at regnvand løber ned ad linen og ind under tarpen.

Ja, vandrestave er gode til at lave opsætninger men jordforankrede støttepunkter. De kan især være handy, hvis der ikke er træer i nærheden.

Vi anbefaler ikke, at du laver et bål under din tarp, men et stykke væk fra din tarp. Sørg altid for god ventilation og sikker afstand mellem bålet og tarpen. Dog er det muligt (og mere sikkert!) at have en teltovn med, hvis du f.eks. bruger vores nye smart Hot Tarps fra Bushmen. Her er der lavet udtræk til skorstenen og tarpen er lavet i stærkt bomuldsstof.

Lagerstatus

Prismatch

Log ind

Glemt password?