Ikke medlem? Tilmelding
Indtast din e-mail og vi sender dig en engangskode, som du kan bruge til at logge ind med. Når du er logget ind kan du ændre dit password.
Bemærk: Engangskoden er kun gældende i 15 min.
Indtast den modtaget engangskode. Når du er logget ind kan du ændre din adgangskode.
Udgivet den 28. april 2025
Der er noget særligt over at slå lejr under åben himmel. I takt med at flere søger ud i naturen, er tarpen blevet fast inventar for både nybegyndere og garvede friluftsentusiaster. Den vejer ikke meget, fylder næsten ingenting og kan give dig ly og læ lige dér, hvor du har brug for det.
I denne guide dykker vi ned i, hvor du må sætte din tarp op, hvordan du gør det i praksis, og hvordan du tilpasser opsætningen efter vejr og terræn. Mangler du stadig den rette tarp til dine ture, kan du også finde vores guide til valg af tarp her.
Når du har fundet den rigtige tarp og pakket tasken, er det tid til at komme ud og få den sat op. Det er her, du for alvor begynder at lære din tarp at kende og finde ud af, hvordan den passer til dine behov. Hvis det er muligt, kan det være en rigtig god idé at øve opsætningen derhjemme først, så du føler dig tryg ved at bruge den ude i naturen. Før du kaster dig ud i opsætningen i det fri, er det dog vigtigt at vide, hvor du må bruge den.
I Danmark har du mulighed for at opsætte en tarp i offentlige skove, der tillader fri teltning. Det er vigtigt at udvise respekt for naturen - vær forsigtig, så du ikke beskadiger træer eller buske, når du sætter din tarp op. Hvis du er i private skove, skal du først have tilladelse fra skovens ejer.
Husk de grundlæggende regler, der sikrer, at vi kan bevare naturen:
Når du har fundet et godt sted til din lejr, kan du begynde at øve dig i at sætte din tarp op.
Når du sætter en tarp op, handler det om at skabe et stabilt fundament. Der er tre forskellige typer af primære støttepunkter, som danner udgangspunktet for de fleste tarp-opsætninger:
En klassisk metode, hvor du spænder en bardun vandret mellem to træer, pæle eller lignende. Tarpen hænges i alle fastgørelsespunkterne tværs over tarpen eller langs en hel side for at skabe et stabilt ly. Denne line kaldes i tarp-lingo for en ridgeline og danner rygraden i mange tarp-opsætninger.
Denne metode giver god fleksibilitet og mulighed for mange forskellige opsætninger. Du kan justere højden alt efter behov og vejr. Metoden er nem at lære, men kræver en del rebsnor og egner sig bedst, hvor der er naturlige forankringspunkter som træer.
Her fæstnes tarpen i et enkelt højt punkt, fx et træ, mens de øvrige hjørner forankres til jorden. Dette giver en skråtstillet opsætning, der fungerer godt som læ mod vinden. Fordelene ved denne metode er, at man kun skal bruge ét træ, at man skal bruge mindre rebsnor og at det skærmer godt for eventuel vind. Der er oftest lidt mindre plads i shelteret, og det kan føles klaustrofobisk for nogle, men for andre føles mere trygt. Opsætningen er ideel til soloture eller korte overnatninger, hvor du gerne vil slå lejr hurtigt og enkelt.
Tarpen fastgøres lavt til jorden og løftes med tarpstænger, kraftige grene, vandrestave eller lignende. Denne metode er særligt nyttig i områder uden træer, men kræver lidt øvelse, da stængerne skal forankres ordentligt for at stå stabilt. Har du en meget stor tarp, kan du have brug for en ekstra lang stang - eller binde to sammen for at opnå den nødvendige højde. Er du erfaren i at bygge med rafter, kan du også bygge din struktur med dem og sætte din tarp hen over den.
Disse metoder kan kombineres, afhængigt af terræn og vejrforhold. Herunder finder du eksempler på tarp-opsætninger, der bygger på disse tre metoder.
Her har vi samlet eksempler på metoder til at hænge din tarp op med en ridgeline mellem to punkter. Disse metoder kan ofte også sættes op med støttepunkter såsom teltstænger, kraftige grene, padler eller vandrestave.
A-frame er en af de mest kendte og enkle måder at opsætte en tarp som shelter. Den giver effektiv beskyttelse mod sol, regn og vind og er utroligt alsidig. På grund af den enkle opsætning er den ideel som midlertidigt ly under et regnskyl, men den fungerer også som overnatningsshelter - hvad enten du sover på jorden, i en hængekøje eller i et mesh-telt.
Lean-to og Wind Shed er to enkle og effektive tarp-opsætninger, der giver god beskyttelse mod vind og regn. Disse konfigurationer er hurtige at sætte op og kræver minimalt udstyr, hvilket gør dem ideelle til hurtige pauser eller overnatninger i naturen. Wind Shed er en krydsning af A-frame og Lean-to. Begge opsætninger sikrer god ventilation og udsyn med deres åbne front, mens den skrånende bagvæg effektivt bortleder regn og vind. Dette setup er særligt velegnet til situationer, hvor du har brug for hurtig beskyttelse eller ønsker at nyde naturen omkring dig.
C-Fly er en enkel og smart tarp-opsætning, der er let at opsætte og har ekstra komfort. Den minder om Wind Shed-opsætningen, men adskiller sig ved at have et integreret gulvområde, der fungerer som en isolerende barriere mod fugt og kulde fra jorden. Det betyder, at du kan overnatte uden et separat tarp-underlag - perfekt til dig, der vil rejse let, men stadig sove komfortabelt.
Denne opsætning er også god til blæsevejr, hvis du sørger for at den væggen er placeret mod vinden, og i en vinkel, så vinden glider over tarpen uden at kompromittere tarpens stabilitet.
Sådan sætter du en Body Bag op
Adirondack-opsætningen giver en rummelig shelter med tre lukkede sider og en åben front, hvilket gør den ideel til længere ophold og giver mulighed for at nyde et bål foran shelteren. Den tilbyder god beskyttelse mod elementerne, samtidig med at den bevarer en følelse af forbindelse med naturen.
Her har vi samlet eksempler på metoder til at opsætte din tarp med en diagonal line som primær fæstning. Disse metoder kan ofte også sættes op med et støttepunkt.
Diamond fly er en meget populær opsætning, og har derved mange kaldenavne. Det er en simpel opsætning, der effektivt beskytter dig fra blæsevejr, så længe den er placeret korrekt. Den kan opsættes både med en line til et højt støttepunkt, samt med en gren eller en vandrestav.
Bivvy Bag shelteret er en hurtig opsætning med ekstra beskyttelse fra jorden grundet det dobbelte underlag. Det skærmer også godt mod vind og blæst, hvis placeret korrekt. Dog er det et shelter med minimal plads, så det passer rigtig godt til en hurtigt afskærmning fra uvejr, eller til letvægts-eventyreren.
Her er det også en god idé at fastgøre snor til linen, for at undgå at regn kommer ind i shelteret.
En Half Pyramid er en minimalistisk og effektiv ly-konfiguration, der bruger en line og tre fastgjorte hjørner for at skabe en skrå væg, der beskytter mod vind og regn. Den kan bruges alene som et letvægtsshelter eller kombineres med eksempelvis en A-frame for at lukke shelteret mere til.
Her har vi samlet eksempler på metoder til at opsætte din tarp med støttepunkter. Disse metoder kan ofte også sættes op med en line mellem to punkter eller med en diagonal line.
En Dining Fly opsætning er en høj A-frame, hvor støttepunkterne er tarpstænger eller lignende i stedet for en ridgeline. Den er alsidig og kan bruges på åbne områder uden træer, og giver plads til ståhøjde inden under. Den bruges ofte til madlavning og spisning under, - deraf navnet - men det er også den mest populære opsætning til bilcamping.
Holden Tent opsætningen kaldes også for “A-frame closed end”. Det er en smart opsætning, fordi den er simpel, hurtig at sætte op, kræver ikke træer og der er plads til to personer.
Bivvy Bag Hunchback er en alternativ version af den klassiske Bivvy bBag som nævnt tidligere. Denne version kan sættes op uden træer og lange liner. Og dækker lidt mere for regn og vind, samt sørger for at der ikke løber vand ind langs linen.
Bushmen
Robens
Nordisk
MSR
En tarp er ikke kun en erstatning for et telt, men også en alsidig tilføjelse til din eksisterende teltopsætning - og den kan endda bruges i kombination med din bil! Kombinationen af et telt og en tarp giver dig det bedste fra begge verdener: beskyttelsen og komforten fra teltet kombineret med den ekstra plads og fleksibilitet fra tarpen. Derved kan du opnå en mere komplet og fleksibel campingoplevelse, der tilpasser sig dine behov uanset vejret eller omgivelserne.
En tarp kan være en rigtig god løsning til camping med bil. Du kan fastgøre tarpen til bilen, f.eks. ved hjælp af tagbøjler eller døre, og skabe et overdækket område ved siden af eller bag bilen.
Du kan bruge tarpen som et ekstra lag over dit telt for at beskytte mod regn, dug eller stærk sol. Dette kan forlænge teltets levetid og sikre, at det forbliver tørt indeni.
Tarpen kan også fungere som en overdækket veranda eller et madlavningsområde ved siden af eller for enden af teltet. Det giver dig et tørt sted at lave mad, opbevare udstyr eller bare slappe af. På længere ture eller i dårligt vejr er denne ekstra plads værdifuld - den kan gøre lejrlivet både nemmere og langt mere behageligt. Du slipper for at pakke alt væk i teltet ved det mindste regnskyl, og du får en fleksibel base, der kan tilpasses vejret og dine behov.
Tarpen er et alsidigt stykke udstyr, men for at få mest muligt ud af den, skal du kunne tilpasse opsætningen til de aktuelle vejrforhold. Her er nogle tips til at tackle forskellige situationer:
Ved at tage hensyn til vejrforholdene og tilpasse din tarp-opsætning i overensstemmelse hermed, kan du skabe et komfortabelt og sikkert ly, uanset hvad du møder af vejr.
At bruge en tarp i naturen åbner op for en verden af fleksible og minimalistiske overnatningsmuligheder. Uanset om du er nybegynder eller erfaren friluftsentusiast, kan en tarp tilpasses dine behov og vejrforhold. Fra simple opsætninger som A-frame til mere avancerede shelters som Adirondack, er mulighederne næsten uendelige. Det er som med alt andet grej - det betaler sig at øve sig hjemmefra. Prøv forskellige opsætninger i haven eller på en nærliggende lejrplads, inden du tager af sted. Når først du har styr på teknikken, har du et fleksibelt ly med i rygsækken, som kan tilpasses næsten alt slags vejr.
Fik du inspiration til en bestemt opsætning, der passer perfekt til din næste tur, men mangler du stadig den rette tarp? Så tag et kig på vores guide til at vælge en tarp, hvor vi hjælper dig med at finde den ideelle type tarp til dine behov.
Og husk at lade naturen være mindst lige så pæn, som da du ankom.
Rigtig god fornøjelse og rigtig god tur!
Grand Canyon
Diamond Fly er en meget populær opsætning, og har derved mange kaldenavne. Det er en simpel opsætning, der effektivt beskytter dig fra blæsevejr, så længe den er placeret korrekt. Den kan opsættes både med en line til et højt støttepunkt, samt med en gren eller en vandrestav.
En Palf Pyramid er en minimalistisk og effektiv ly-konfiguration, der bruger en line og tre fastgjorte hjørner for at skabe en skrå væg, der beskytter mod vind og regn. Den kan bruges alene som et letvægtsshelter eller kombineres med eksempelvis en A-frame for at lukke shelteret mere til.
En Dining Fly opsætning er en høj A-frame, hvor støttepunkterne er tarpstænger eller lignende i stedet for en ridgeline. Den er alsidig og kan bruges på åbne områder uden træer, og giver plads til ståhøjde inden under. Den bruges ofte til madlavning og spisning under -deraf navnet - men det er også den mest populære opsætning til bilcamping.
Bivvy Bag Hunchback er en alternativ version af den klassiske Bivvy Bag som nævnt tidligere. Denne version kan sættes op uden træer og lange liner. Og dækker lidt mere for regn og vind, samt sørger for at der ikke løber vand ind langs linen.
At bruge en tarp i naturen åbner op for en verden af fleksible og minimalistiske overnatningsmuligheder. Uanset om du er nybegynder eller erfaren friluftsentusiast, kan en tarp tilpasses dine behov og vejrforhold. Fra simple opsætninger som A-frame til mere avancerede shelters som Adirondack, er mulighederne næsten uendelige.
Det er som med alt andet grej - det betaler sig at øve sig hjemmefra. Prøv forskellige opsætninger i haven eller på en nærliggende lejrplads, inden du tager af sted. Når først du har styr på teknikken, har du et fleksibelt ly med i rygsækken, som kan tilpasses næsten alt slags vejr.
Og husk at lade naturen være mindst lige så pæn, som da du ankom.Rigtig god fornøjelse og rigtig god tur!
Du må sætte din tarp op i offentlige skove med fri teltning samt på dedikerede lejrpladser. Husk altid at følge reglerne om "Leave No Trace" og respektere privat ejendom.
Sørg for at fastgøre tarpen stramt med barduner og pløkker. Placer den lavt mod vinden, brug stærke fastgørelsespunkter, og vælg en opsætning som Diamond Fly, Bivvy Bag eller Lean-to for ekstra stabilitet.
Til en standard tarp på 3x3 meter anbefales mindst 10 meter rebsnor. Det giver dig fleksibilitet til forskellige opsætninger og justeringer i terrænet.
En ridgeline er den snor, der spændes ud mellem to punkter (f.eks. træer) og danner "rygraden" i mange tarp-opsætninger. Tarpen hænges over ridgelinen eller igennem fastgørelsespunkterne på tarpen.
Sørg for at tarpen har en god hældning, så vandet ledes væk. Undgå at tarpen rører jorden, da det kan trække vand ind. Lav en dryp-snor på ridgelinen for at undgå at regnvand løber ned ad linen og ind under tarpen.
Ja, vandrestave er gode til at lave opsætninger men jordforankrede støttepunkter. De kan især være handy, hvis der ikke er træer i nærheden.
Vi anbefaler ikke, at du laver et bål under din tarp, men et stykke væk fra din tarp. Sørg altid for god ventilation og sikker afstand mellem bålet og tarpen. Dog er det muligt (og mere sikkert!) at have en teltovn med, hvis du f.eks. bruger vores nye smart Hot Tarps fra Bushmen. Her er der lavet udtræk til skorstenen og tarpen er lavet i stærkt bomuldsstof.
Prismatch
Hurtig levering
Udvidet returret
e-mærket