Ikke medlem? Tilmelding
Indtast din e-mail og vi sender dig en engangskode, som du kan bruge til at logge ind med. Når du er logget ind kan du ændre dit password.
Bemærk: Engangskoden er kun gældende i 15 min.
Indtast den modtaget engangskode. Når du er logget ind kan du ændre din adgangskode.
den 28. september 2021 // Udgivet af Regine Prein
Gode sokker er en forudsætning og spiller en central nøglerolle for en vellykket, komfortabel vandretur. En vandresok støtter bedre op om foden, aflaster og stabiliserer foden, giver god varmeregulering og minimerer risikoen for vabler. Uanset hvor fantastisk en vandrestøvle du har, vil du kunne opleve problemer, hvis dit valg af sokker ikke er rigtigt. Derudover afhænger valget af sokker også af valget af aktivitetsniveau, oppakning og underlag.
Vandresokker er ikke bare vandresokker. Der er nogle helt gængse krav til vandresokkernes pasform, styrke, svedtransport og stødabsorbering. Vandresokker er derfor langt mere komplicerede at fremstille end din normale bomuldssok fra H&M, og derfor er vandresokker også dyrere. En vandresok sikrer maksimal støtte, du undgår trælse syninger og samlinger på udsatte steder, og du har ekstra polstring under foden og hælpartiet. Vi er ikke et sekund i tvivl om, at det er alle pengene værd at investere i gode vandresokker, når du skal på vandretur.
Som skrevet tidligere afhænger valget af vandresokker også af aktivitetsniveau, oppakning og underlag. Vi har samlet vores bedste tips til, hvordan du sikrer de rette vandresokker til netop dit behov.
I Friluftslageret vil vi ALTID anbefale vandresokker med indhold af uld. Uld har nogle fantastiske egenskaber, som du ikke får i sokker af et 100% syntetisk materiale. Uld er svedtransporterende, vandafvisende og dejligt temperaturregulerende. Perfekt til både de kolde og varme vandreture. De fleste vandresokker bliver i dag fremstillet i en kombination af uld og et forstærkende syntetisk materiale for mest optimal pasform og slidstyrke. Foretrækker du sokker af et 100% syntetisk materiale, anbefaler vi dem i en kombination med åndbart eller åbent fodtøj, så sokkernes svedtransport bliver udnyttet mest optimalt. Bomuld er et totalt no-go når man skal på vandretur, for bomuld suger og binder alt den fugt til sig, som det overhovedet kan lade sig gøre, og er IKKE i stand til at videretransportere fugten, så resultatet bliver konstant våde og varme eller kolde fødder!
Ved brugen af indersokken mindskes friktionen mellem fod og fodtøj betragteligt, og dermed undgår du som ofte de irriterende vabler. Derudover er indersokken også med til at opretholde det rette mikroklima omkring foden. Hvis du skal på en længere vandretur med oppakning, vil vi anbefale at benytte en indersok, for maksimal støtte og minimal friktion mellem fod og fodtøj. Indersokker kan naturligvis også fint bruges til hverdag eller på de varme sommerture.
I Friluftslageret forhandler vi sokker i forskellige tykkelser med hvert deres formål. En tyk sok har naturligvis mere stødabsorbering end en mellemtyk sok, men en tyk sok er også en del varmere. Derfor anbefaler vi de tykke vandresokker til de kolde dage og en mellemtyk sok (med eller uden indersok) til de varmere dage. Uanset hvilken vandretur du skal på, vil vi altid anbefale dig at have et par ekstra sokker med i tasken, man kan skifte til, hvis sokkerne skulle blive våde eller fugtige. Hvis du lider af vabler eller tryksår er det en god idé - uanset om dine sokker er fugtige eller ej - at skifte dem ved frokosttid.
Dit valg af vandrestøvler kan også påvirke dit valg af sokker. Har du en stiv støvle eller går med tung oppakning anbefaler vi en sok med ekstra polstring under forfoden for ekstra stødabsorbering, da du ofte vil belaste træpuderne mere.
Når du køber vandresokker er det vigtigt at tage højde for størrelsen, så du får en sok der sidder helt tæt på foden. Sokken må selvfølgelig ikke klemme af for blodomløbet og må ej heller være for stor, så der sker en friktion og du dermed risikerer at få vabler.
I Friluftslageret forhandler vi sokker, der dækker over et par størrelser. Se nedenstående skema.
Hvis du skulle bruge en størrelse, der ligger lige omkring grænsen mellem to størrelser anbefaler vi, at du vælger den mindste størrelse.
Læs også: Hvilken sovepose skal jeg vælge?
Prismatch
Hurtig levering
Udvidet returret
e-mærket